Powered by Blogger.
RSS

Kecil tapi mampu membahayakan

Salam 'alaik

Musim tengkujuh sememangnya menjelmakan diri.Sekarang pun, hujan masih tidak henti-henti sejak pagi tadi membuatkan kami terpaksa meredah segala lautan lopak yang ada untuk balik ke mahallah...SEJUUUUUKKK!!!!itu pasti tapi masih juga kipas dipasang..huhuhu..pelik kan?Selalunya waktu-waktu sejuk begini memang menguji kita untuk hibernate yang berpanjangan tapi saya gagahkan juga untuk siapkan laporan makmal saya..Dalam menyiapkan pun sempat jugakan update kt sini...;p

Lab Report dan pelajar jurusan farmasi memang tidak dapat dipisahkan.Kalau dikatakan kami tidak ada praktikal langsung sememangnya mengundang tanda tanya yang sangat panjang seperti ini"?????????????????????" bersama kerutan dahi tanda pelik yang amat.Jadi bagi sesiapa yang ingin menyertai kami, silalah bersiap-sedia.

Farmasi bukanlah satu bidang yang hanya memerlukan pelajarnya tahu tentang cara membuat dan memberi ubat sahaja.Tetapi menyediakan juga pelajar dengan pengetahuan tentang bakteria atau virus yang akan ditentang oleh ubat-ubatan dan bagaimana kesan dan pengaruh terhadap badan manusia. Ibaratnya kita harus tahu siapa musuh kita sebelum memilih senjata yang sesuai untuk menumpaskannya. Maka pengenalan makhluk-makhluk halus (baca:microorganism) ini dipelajari dalam matapelajaran Pharmaceutical Microbiology.

Minggu lepas kami mempelajari teknik-teknik menghidupkan atau lebih dikenali "culture" sejenis bakteria yang sangat tidak asing di dalam usus kita.Saya kenalkan kepada anda Escherichia coli(es-ke-ri-kia-ko-lai) atau E-coli.Jangan risau kerana ia tidak membahayakan kita tetapi memberi manfaat dengan melindungi manusia daripada diserang oleh microorganisma yang berbahaya.Manusia juga tidak lepas daripada memberi manfaat dengan menyediakan "makanan" kepada E-coli ini.Inilah yang dinamakan hubungan mutualism(buat revision sekali...hohohoho). Tetapi ia juga boleh menyebabkan masalah sekiranya tersesat di bahagian lain dalam badan manusia.Mahu berkenalan lebih lanjut?tekan sini

Seperti yang dikatakan tadi, kami belajar bagaimana untuk menghidupkan bakteria dan kali ini kami gunakan E-coli memandangkan pembiakannya agak cepat.dan yang pasti langkah keselamatan amat dititip beratkan.Siapa sangka kan pelajar farmasi juga akan belajar perkara ini.Semoga perkongsian ini dapat memberikan serba sedikit gambaran tentang apa yang ada dalam bidang ini...Selamat menjalani hari yang ceria!!!:)

Culture-ing bacteria is quite interesting!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lafaz yang menjadi permulaan

Salam 'alaik..

Apa khabar?Harapnya sihat-sihat belaka.Alhamdulillah dah masuk minggu ketiga semester kedua untuk tahun pertama ini bermula.Tapi saya rasa ramai saja yang baru habis cuti kan?Selamat kembali ke kampus dan tidak lupa juga kepada yang bakal menamatkan cuti sekolah...

Minggu lepas pak cik saya baru sahaja selamat dijabkabulkan dan saya juga tumpang gembira bagi pihak nya.Meriah betul.Mana kan tidak,adik-beradik,anak-anak sedara semua datang menggempitakan(woah!!!)rumah nenek.Yang paling best,cucu pun ada meraikan kenduri kahwin atuk sedara...hebatkan!!!hahahahah...Saya rasa tidak terlambat untuk saya ucapkan selamat pengantin baru kepada mereka suami isteri...Semoga kebahagiaan dan keberkatan beriiringan sepanjang hidup..

Sejujurnya,saya suka datang kenduri kahwin dan majlis-majlis sebelum upacara nikah(merisik,tunang)...Eyp..jangan fikir bukan-bukan ye..Bagi saya,majlis-majlis sebegitu sangat unik kerana diwarnai adat resam orang melayu yang diwarisi sejak turun temurun.Namun tidak juga dilupai syariat islamiah yang perlu dititik beratkan.Oh..yang menarik lagi satu adalah berpeluang dapat door gift bila pergi bertandang!!!;p

Mari kita berkongsi sesuatu...kalau di melaka,ada perjanjian yang dikenakan bagi pasangan yang bertunang..Kalau pihak lelaki yang minta putus tunang,semua cincin dan hantaran akan hangus..maksudnya pihak perempuan tak perlu pulangkan..tapi kalau pihak perempuan yang minta putus,dia kena pulangkan cincin dan kena bayar balik dua kali ganda!!!!Dahsyat kan?Bergantung juga kepada budi bicara kedua-dua keluarga juga sebenarnya....Masa akak saya tunang dulu pun takde juga aturan sebegini..tapi bila difikirkan balik, ada juga kebaikan dibuat begini...Jadi,mereka akan fikir sehabis-habisnya sebelum buat apa-apa keputusan..

Kalau yang bernikah di Johor, bagusnya sebab ada keluarga sakinah..Bukan keluarga kepada seorang yang bernama Sakinah ye..Begini, sebelum nikah setiap pengantin akan ditanya beberapa soalan seperti kalimah syahadah, rukun nikah, rukun iman, rukun islam dan sebagainya.Tak lupa juga khutbah untuk pengantin(namanya je untuk pengantin tapi sebenarnya peringatan untuk semua).Selepas akad pula akan ada upacara serah-menyerah..Dari bapa kepada suami dan dari ibu untuk anak perempuan...Yang ini sangat lah touching ye..Tapi saya rasa negeri lain pun dah mula masukkan keluarga sakinah dan ini adalah sangat-sangat bagus!!!

Bunyi macam dah ada pengalaman???Ya,sememangnya ada pengalaman menghadiri majlis sebegitu meraikan orang lain..lagipun itukan pengetahuan am...:D..Seperkara lagi kita kena selalu ingat bahawa perkahwinan bukanlah sekadar menghalalkan hubungan antara dua insan tetapi lebih yang sangat-sangat lebih daripada itu...Apabila sahnya lafaz akad,maka secara automatiknya tanggungjawab terhadap isteri terpikul ke atas suami...bukan sahaja memberi nafkah, malah tanggungjawab melindungi,mendidik serta mentarbiah turut melekat sama..KOMBO sekali..Oh,jangan lupa yang nanti akan turut bersama adalah anak-anak yang menjadi amanah untuk dipikul..Nanti baru tahu sama ada langit itu tinggi atau rendah...JADI,bagi yang berhasrat untuk membina masjid,pastikan anda tanya diri terlebih dahulu sama ada anda bersedia untuk itu semua atau sekurang-kurangnya berusaha ke arah sedia itu(ayat saudara Hilal Asyraf).

nota tumit:Mahu dan sedang mencari buku "Maza yakni" dan Men are from Mars,Women are from Venus".Ada sesiapa yang nak bagi??:p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Akak..

Okay..so this year..i'm 19
and believe it or not..i feel..quite old already..hahaha(ke mmg da agak tua sbnrnye?XD)


thanks to these people who're calling me 'akak' >.>

or maybe they're calling me 'akak' out of respect kot..but still..i prefer 'cik' (hehehe..degil tul!)

or maybe...my appearance mmg nmpk tua sket kot..i guess it's the way i dressed..but i'm NOT going to change the way i dress just to look younger..sy tau cara pemakaian sy belum 100% sempurna..but i'm thinking of maintaining it, if i cannot improve it..

anyways..that's just a little rant from me ^_^
i know that i'm not keeping the promise i made XD
and..esok atau lusa da kne pack barang da..huhu
UIA..i'll be back!!*singing 2PM's I'll Be Back*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Permintaan cucu

Salam a'laik

Sudah 2 minggu saya bercuti dan ini bermakna 2 minggu juga saya tinggal di kampung menjadi peneman setia nenek saya..:D..Memandangkan peluang ini saya jarang dapat,maka saya pun mengambil kesempatan untuk minta nenek saya buatkan kuih yang dah lama sangat saya teringin..dulu pernah juga minta buatkan tapi disebabkan tak tahu nama,kuih lain yang terhasil sebab saya punya description lacking..tapi kali ini betul-betul dapat...baru saya tahu namanya kuih cucur(kali ni berjaya sebab improve description..;p)


Bahan-bahan:


1 3/4 cawan tepung beras
4 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar gula tebu(sekadar memberi warna)
sedikit tepung gandum
sedikit garam
air secukupnya


Cara-cara:

1.Campurkan tepung beras,tepung gandum,gula dan gula tebu.Gaul dan pastikan gula tebu tak berketul.

2.Masukkan air secukupnya dan kacau(sampai jadi macam yogurt drink).Tambah sedikit garam untuk menambah sedap
(Nenek saya kata kalau tinggalkan adunan ni semalaman sebelum goreng pagi esoknya lagi lembut kuihnya)
3.Panaskan minyak(cukup untuk deep fry dan kena betul-betul panas..)
4.Masukkan sesenduk adunan(adunan lebih kurang saiz tapak tangan bila masukkan dalam kuali) dan goreng sampai perang.Siap!!!

*gula boleh ditambah atau dikurangkan ikut cita rasaGambar dari google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rewind

Salam a'laik

Pejam celik,pejam celik..dah hampir dua tahun saya tinggalkan sekolah menengah.Cepat rasanya masa berlalu.Rasa macam baru semalam abang ipar saya cakap "Selamat menjejak usia 17 tahun" yang agak menyeramkan saya.kenapa?sebab semakin dekat dengan alam universiti...tup-tup dah habis satu semester dah pun kat universiti(walaupun tak berapa tup-tup sangat pun sebenarnya)

Orang kata zaman sekolah nilah banyak tercipta kenangan terutama bagi yang duduk di asrama.Ada yang main kejar-kejar dengan warden la(siap hide and seek lagi), fly tu cerita biasa, kena soal siasat dengan cikgu disiplin lah, melompat atas katil tingkat atas dari bawah bila tahu warden buat round dorm(katil double decker tau),macam-macam lagi...Yang dulunya pahit kini mungkin buat kita tersenyum melebar..

Dua sekolah saya menuntut sepanjang zaman menengah saya.Keluar dari negeri Johor merantau ke Negeri Sembilan bila naik Tingkatan empat.Tiga tahun di Johor meninggalkan terlalu banyak kenangan dengan kawan-kawan dan cikgu.Sambutan hari lahir masa tingkatan satu bertukar jadi berhimpunan bersama ketua warden yang buat perut sekecut-kecutnya..bising punya pasal..hohoho..tapi saya rasa tingkatan tiga merupakan tahun yang sangat manis bagi saya walaupun ada juga salah faham yang berlaku.It wasn't easy to settle it you know..dan alhamdulillah itu mengeratkan lagi persefahaman antara kami bila masing-masing mula menyelami sudut pandangan orang lain..Yang penting kita mesti duduk semeja(kalau duduk kat lantai pun takde masalah) bila sesuatu salah faham timbul dan bukan terus menuding jari kepada orang lain...no "bangau-ing" ok!!!

Berada dua tahun di Labu juga menarik..first time dengar perkataan "bongak" which first i thought it is unproper word..rupa-rupanya loghat orang nogori yang maksudnya "tipu"!!!..sungguh tak patut je fikir macam tu dulu..dan lagi satu kenangan dapat pergi Labuan dengan kumpulan drama(memang tersimpan lamalah dalam kotak memori..:D)...bila dah satu team perempuan,memanglah sangat seronok!!!...dan masa di Labuan nilah saya semakin memahami bahawa kemenangan dalam sesuatu pertandingan tidaklah semahal saat-saat dengan kawan-kawan... yang pasti mengeratkan lagi ukhuwah antara kami dan menghilangkan tekanan..OH!!!Saya rindu team saya dan sir dan teachers...T.T

Masa sememangnya tidak boleh diputar..walau kita pusing balik jarum jam pun nothing will change except jam jela waktu dah tak betul....Those memories actually gave significant meaning not only to me but us all..Dari apa yang berlaku lah kita belajar untuk menjadi manusia yang lebih baik selain menjadi topik bila jumpa balik dengan kawan-kawan...Walaupun sekarang dah bersepah semua orang,insyaAllah hubungan persahabatan itu tetap akan terhubung..Kita tetap akan merindui masa silam walaupun tak pernah atau jarang menzahirkannya...

What had past,let it be..ambil yang jernih buang yang keruh..kalau ada yang masih di zaman sekolah, hargai setiap saat yang anda ada sebab bila dah keluar you will sure miss it...lagi satu,ambil peluang untuk grab segala apa yang berfaedah supaya tak menyesal bila dah keluar nanti..Bagi yang sekeadaan macam saya(dah habis zaman sekolah menengah), semoga perkara yang lepas menjadi satu landasan bagi kita untuk berada di jalan yang benar dan menjadikan kita orang yang lebih bersyukur...:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Doctor or Pharmacist??


Salam Aidil Adha buat semua~~
Alhamdulillah sy berkesempatan lg nk 'post' di blog ter'chenta' ni..hehe ;)
so..here goes my rant..harap2 ade yg sudi membaca :)


Hm..sume org mesti ade cita2 sejak dr kecik lg kn?well..for me..i have quite a number of them..seingat sy..mule2 cita2 nak jd doktor (quite common kan dulu..no offence.hehe) pastu nak jd chef la (terpengaruh ngan cite Cina kat TV3 :P ), fashion designer la(but i still hv 'love and interest' for fashion up til now ^_^)..pastu ape lg..nak jd astronomer la(i've said sumthing bout this b4 rite?),lg..ha!biotechnologist la..tp actually x penah tau pon what's exactly biotechnology is all about..huhu...

banyak en?but to be honest..no matter bape kali sy asyik tukar cita2..sy tetap ade tanam angan2 nak jd doktor sbnrnye..dunno why..i've always seen doctor in a different light than other careers..but,it's only when i really REALLY realized that i don't hv the..what u call it?capability?strength?ability?or...is it criteria(?) to be a doctor that i gave up that ambition...sy bukan je tkut tgk darah..tkut tgk organ2 yg merah2 tu..luka besar *shudders*..but the most important part is..i dun think i'm mentally strong to be a doctor..

that's why..when i was in Form 4..i asked my mom's opinion about my ambition..and she suggested being a pharmacist to me..and i accepted her suggestion..besides,i DO love chemistry (though it's not directly or entirely related to pharmacy..but still..) so that's how it all started...but thinking about it now..i'm glad i chose this field..and i'm starting to fall in love with pharmacy..for real..

but deep...deep inside me...feeling of wanting to become a healer or more specifically a doctor is still there..sometimes it's just a very small fraction of feeling..sometimes it's big as if it'd filled up my heart..haha..tp..sy sentiasa ingtkan diri dgn ayat ni "La yukallifullahu nafsan illa wus`aha" ; Allah tidak akan membebani seseorang melainkan dgn kesanggupannya..so,mknenye..insya Allah..pharmacist ni lah yg terbaik dan padan dgn kemampuan sy..dan bukannye doktor..

bile pikir2 blk..pharmacists are also healers right?not as direct as doctor i suppose..tp still memainkn peranan yg penting..ape yg paling penting ialah..keikhlasan kte..ikhlas nak bantu org..ikhlas nak sembuhkn org(dgn izin Allah semestinye)that's all that matters ;)

actually..what'd sparked me to write this post is..my mom has been sick for the last few days..i think she got some inflammation or like nanah at her thyroid gland..and she just got back from hospital today.. dia kne cucuk kat leher coz doktor nak amek sample of lendir in her thyroid gland i guess..and..she said this to me when i entered her room to ask about nasi empet (utk raye esok!^_^) "Nape la aina tak jd doktor...kalo tak,da bole tgkkn mak punye tekak ni ha..." hm..not saying that i'm blaming my mom or i hate it when she said that..it's just that..what she said made me re-think why i chose pharmacy over medicine...why i chose this path instead of the other...

ok la...da pjg benor da sy mencoteng..i mean mencoret :P
kang tulis pjg2 sgt org da malas nk bace..haha!
once again..Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua! -nk kne gi dapur tlg masak plak-
and...I"M PROUD TO BE A PHARMACIST!!ok...that was random :P
cuti2 ni..maybe sy akan lbih rajin menge'post'...MAYBE...hehe



:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selamat datang sayang

Senyum,senyum lebar-lebar...Dah tak betul ke??Eh tak lah..Alhamdulillah masih waras.Cuma rasa seronok sangat awak dah sampai sini.Lama tau tunggu.Bukan sehari dua tapi 9 bulan.Takpe yang penting awak selamat dan sihat.Lepas dua destinasi,akhirnya sampai juga sebelum bergerak ke destinasi lain.

Seyum,senyum lebar-lebar....kenapa lagi ni?Rasa seronok lagi?...(Angguk2)..Mestilah..Dulu dapat tengok awak dari gambar je..Itu pun hitam putih, lepas tu tak la jelas sangat macam sekarang.Dapat rasa awak gerak-gerak.Tak taula mengeliat ke pusing atau buat apa.Tapi sekarang dah boleh dengar suara awak,boleh peluk cium semua.Gambar awak sekarang pun dah boleh buat orang tersenyum.Cuma belum jumpa lagi je ni...

Senyum,senyum lebar-lebar...kali ini apa pula?...Sekarang dah tambah lagi satu pemimpin bila awak datang..Eh,sampai-sampai terus dapat jawatan?pemimipin pula tu...Bukan awak seorang je...semua orang yang sampai sini akan jadi pemimipin sebab memang itu pun tujuannya bila berada di sini.Bukan untuk bersuka-ria semata.Semua orang ada tanggungjawab dan tiada seorang pun yang akan terlepas.Kalau bukan pemimpin kepada orang lain,pemimpin kepada diri sendiri.Tapi lama-lama nanti,InsyaAllah akan jadi pemimpin kepada orang lain juga.Lagi-lagi awak,sebab awak lelaki yang nanti akan menjadi ketua keluarga.

Senyum,senyum lebar-lebar...Sila teruskan..:)..Hati bahagia sebab bila awak sampai sini, awak buat ramai orang bahagia terutama mama dan abah awak.Bukan masa awak sampai je tapi sejak dapat berita yang awak akan ke sini pun dah cukup menggembirakan.Semoga awak menjalani hari-hari awak di sini dengan penuh kebaikan dan menjadi insan yang menyenangkan kedua ibu bapa dan ummah...Jangan lupa,awak orang penting tau..Eh,kenapa pula?ni yang cuak ni..Sebab awak seorang anak,jadi awak merupakan saham yang amat bernilai untuk mama dan abah.Sebab awak, mereka boleh menikmati ganjaran syurga dan kerana awak juga mereka mereka boleh terhumban ke dalam api neraka.Ingat,doa seorang anak yang soleh merupakan satu bonus yang berterusan bila mereka sudah tiada nanti..Dan jangan lupa yang awak juga adalah pewaris yang bertanggungjawab meneruskan syariat Islamiah di sini..Oh,berat juga ya...Jangan risau sebab Dia yang "menghantar" awak ke sini tak akan beri awak tugasan yang tak mampu awak pikul.Termasuk kami semua..:)

Walau apa pun, kami sangat gembira, bersyukur dan segalalah sebab awak dah sampai.I'm looking forward to have days with you.Senyum lebar-lebar lagi sebab awak akan memberi peluang kepada kami terutama mama dan abah awak pengalaman yang tak ternilai dan memberi kami peluang untuk belajar apa erti memberi yang sebenar!!!

.::.SELAMAT DATANG MUHAMAD RA'EES FAKHRI BIN MOHD FITRI.::.
3 NOVEMBER 2010
(^_^)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bukan suruhan sia-sia

Perintah yang diturunkan kepada manusia bukanlah sekadar satu suruhan tetapi terselit seribu satu kelebihan dan keuntungan yang akhirnya kembali kepada kita.

********************************************

APA HEBATNYA SOLAT DI AWAL WAKTU?(Sumber:iluvislam.com)

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam.

Waktu Subuh

Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.

Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.

Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.

Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur.

Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu.

Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum.

Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud.

Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Waktu Zohor

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (Isyraq & Dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor.

Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman.

Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan.

Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak?

Waktu Asar

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.

Rahsia warna oren ialah kreativiti.

Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu).

Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.

Waktu Maghrib

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah.

Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam.

Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita.

Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Waktu Isyak

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan.

Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.

Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan.

Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam.

Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

Qiamullail

Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus.

Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam.

Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya.

Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.

Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini.

Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hamba-Nya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukan-Nya.

Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Want a good health?then....

Salam 'alaik..

It has been few days we left this blog without any latest post..Sorry for that as we're in the mode of final exam for this semester..And I think most of us are busy for the same thing too..And due to this condition I belief that most of us would start to sacrifice their sleep!!!YES, YOUR SLEEP!!

Before you go on with your intention of unnecessary sacrifice,please think about it back...WHY???Here are something that could be shared regarding this issue..I go through this in my lecture notes and please don't feel weird about this as we do learn about all these things..

When you don't have enough sleep,you may undergo...

1.Memory loss
2.Emotional instability
3. Exhaustion,DELUSIONS,PARANOIA, HALLUCINATIONS over a prolonged period of sleep deprivation
4.Decreased concentration and creativity and DISRUPTION IN ABILITY TO LEARN
5.Decreased efficiency and productivity
6.Impaired judgment
7. Loss of patient
8.Impaired immune system
9.Increased feeling of depression
10.Slowed reaction time

You yourself can read how much side effect will be "dating" you if you didn't get enough sleep..SO,THINK YOURSELF WHAT YOU SHOULD DO...but bare in mind one thing..get enough and NOT OVER SLEEP..have a great day!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pergi

Abang:han, ada kat kelas dah ke?

Adik: Haah, tengah tunggu lecturer masuk.Kenapa bang?

Abang: Atuk baru meninggal.Tadi kak jai tepon abang sebab tak dapat nak call abah.

Adik:*Terdiam seketika*Innalillahi wa inna ilaihi rajiuun.Bila?

Abang: Baru pagi tadi.

*****************************************************************
Sesungguhnya kematian itu amat memilukan. Namun ia adalah satu ujian yang mampu menyentak kita dari lamunan bahawa kematian itu pasti dan sentiasa menghampiri kita.Bagaimana dan bila,kita sahaja yang tidak mengetahui. Cuma yang kita tahu,kita perlu sentiasa menyiapkan diri untuk hari yang pasti itu.

Kita mungkin berasa sayu,tapi sayu lagi insan yang bergelar anak.Mungkin tidak terdengar dari suara dan tidak juga dari wajah, namun di hati Allah saja yang tahu.Betapa mungkin mereka berusaha memaniskan wajah menenangkan jiwa,agar tidak gusar mereka yang lain.

Ku menulis bukan berniat mengemis belas kasihan mahupun simpati,cuma memohon dikirimkan walau sekeping doa buat ibu kepada ayahku yang telah pergi bertemu Ilahi. Semoga dirinya ditempatkan bersama para solihin dan terhindar dari azab siksaan. Al-fatihah.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari penuh makna

Salam 'alaik

Apa khabar?Lama tak berjumpa kan walau hanya di alam maya..Pertama sekali saya ingin mengucapkan selamat bercuti kepada sahabat-sahabat yang bergelumang dalam dunia medic kerana akhirnya tamat blok pertama....huhuhuh.....Yang lain sila tunggu giliran anda bercuti bulan November ye..habiskan final exam dulu(saya termasuk sekali la tu..T.T)

Baiklah..mari kita berbalik kepada perkara yang berkaitan..alhamdulillah setelah 2 bulan(lebih kurang la) persediaan untuk IKOD 2010,akhirnya selesai juga pada 8-10 Oktober yang lepas.Nilah event pertama yang saya terlibat dalam semester pertama untuk tahun pertama ni.NHPCE tu ada juga tapi seminggu terakhir baru terlibat....heheheh....Bagi saya penglibatan dalam aktiviti macam ni banyak kelebihan...antaranya boleh kenal ramai orang...kalau hari biasa tu boleh saja kenal tapi setakat kenal muka je rasanya...huhuh....bila ada event macam ni baru la boleh kenal luas sikit......seronok sebab ukhuwah baru terjalin dan bila jumpa pun boleh la borak lebih..:D....lagi dapat belajar banyak benda baru juga....daripada tak tahu jadi tahu dan daripada tak pernah jadi pernah...tapi saya rasa banyak juga yang saya tertinggal sebab saya balik hari sabtu tu..huhu..walau apa pun, saya rasa IKOD10 memang memberi sesuatu kepada saya...

Jadi..saya pun nak bagi sesuatu pada anda yang membaca..maaf bukan hadiah tapi beberapa gambar semasa Majlis Pembukaan yang saya rasa agak menarik...(^_^)














Persembahan yang ni adalah kawat senyap(kalau tak silap) yang dibawa khas dari Gombak.Unit uniform apa saya tak pasti.UIA Gombak memang agak banyak persatuan dan unit beruniform berbanding Kuantan.Saya tak tahu kenapa tapi mungkin sebab kampus Kuantan masih baru kalau dibandingkan dengan Gombak.Sampai tiga sekali gambar saya letak sebab memang agak teruja juga masa tengok ni.Lagi-lagi bila dilambung-lambung senapang tu..fuhhhh..Kalau saya agaknya dah benjol kot kepala orang depan bila saya lambung senapang tu.Tapi mesti yang ni pun entah berapa bulan kan berlatih..;p


Yang gambar sebelah ni pula ialah persembahan dikir barat dari UIA Kuantan sendiri.Menarik juga sampai tergelak-gelak orang dibuatnya.Masa tu ada la tiga pusingan dikir baratnya.Yang pertama boleh faham lagi sebab pakai loghat standard.Masuk pusingan kedua ketiga,berkerut dahi dibuatnya.Guna loghat kelantan,DOP PEHE DOH...huhuhu(entah betul ke tak tu..)..Tanya orang sebelah,tak faham juga,tanya orang sebelah lagi satu,geleng kepala..maka beberapa perkataan saja yang dapat difahami..Tapi mesej mereka tetap sampai..:D



Pemandangan khemah sebelah dari khemah yang kami duduk...Terima kasih kepada mereka yang sudi datang untuk memeriahkan lagi majlis ini..










Bagi saya,ini adalah antara kenangan manis yang saya boleh simpan dalam kotak memori.Pengalaman yang memberi ruang kepada saya mengenali manusia yang punya pelbagai cara dan rupa.Memahami bahawa sesuatu itu perlu aturan dan bukan sembarangan.Tiada yang sia-sia walau keletihan terpaksa dihadapi kerana ganjaran yang menanti sangat bererti...Saya masih ada tujuh lagi semester di sini untuk mengejar segala macam perjalanan.Panjang lagi kan?..huhu..Walau apapun selamat berjuang kepada semua yang akan menghadapi peperiksaan akhir semester.Semoga dipermudahkan segala urusan...(^_^)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

The learning process

An evening in the lab....

Madam:Why is it very important to state the amount and strength of medication on the label?

White-coat-bearers: To know the expiry date....To determine the stability....To be recorded in the record book...To....bla....bla..(bunyi ala2 lebah terbang berkumpulan)

Madam: Let say you dispense 21 capsules of ampicilin for 1 week,then the patient finish it the next two days after you dispense it.Meaning it will be very toxic for the patient.So, when you write the amount and strength,it will be easier for the paramedics to treat the overdose of drugs taken..

White-coat-bearers:OOOoooooooooooooooooooooo.....

Madam: Now what is important when you dispense a medication?

White-coat-bearers: Write the amount and strength of medication, put the label below the container for creams and ointment...!!!!(with full of spirit faces..;p)

*******************************************************************
White-coat-bearers:**busy changing the answers in the lab report**

Madam: There is no use changing the answers because I have check it.Minus one for the wrong answers...

White-coat-bearers:alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...(with dissapointed face)

Madam: Learn from the mistake okay!!(with smiling face)..

.::. No one will know something without learning.It is common to make mistakes in the first place so that we'll improve ourselves.People used to remember things that had been done wrongly for the whole life and try not to repeat it.Like how I remember that staplers in arabic is not "stapleziyun" but actually "dabbasatun".That's why people always said that the effective way of learning is to learn from the mistakes.Not just ours but also others.And I belief that this does not just implemented in curriculum,but also in life.Because LIFE ITSELF IS A PROCESS OF LEARNING.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Click here and read!!!It's not about getting rich in a blink of eye

Having free times or just finding ways to release your tension??

Salam a'laik

Today I'm going to promote you something..As said before,it's not about how to make you rich within few seconds or what ever...Here's the promotion(^__^):

Starting from 8th October till 10th October 2010,IIUM Kuantan Campus(or better known as UIA kampus Kuantan which is in Kuantan,Pahang OK!!! NOT Gombak) will be organizing IIUM Kuantan Open Day 2010(IKOD 2010) which previously known as I-Queust(for the last two years I guest).Many events will be held throughout those days such as Martial Arts Performances, Taekwondo Tournament, Futsal and Netball Tournament(promote my division first la kan...hehehe).The special thing here is there will be special performances of Capoiera Brasil during the Martial Arts Performances InsyaAllah...Maybe some of you had familiar with this Capoiera thing but for those who don't,let me tell you a little bit of it...

Capoiera is a kind of martial arts originated from Brazil..This martial arts might not look like a martial arts(for me) as it's also looks like a dancing.but the important thing is,this martial art is really interesting especially as it will be performed by those who are really into it.

For other information you can refer to this:

3rd IIUM Invitational Taekwondo Championship
- Date: 8th - 10th October 2010
- Venue: Examination Hall, Kulliyyah of Medicine
- Prizes: Medals for Champion, 1st Runner Up and 2nd Runner Up of each category
- open to Kuantan Taekwondo Club members

Futsal and Netball Tournaments
- Date: 8th - 10th October 2010
- Venue: Courts in front of Kulliyyah of Medicine
- Prizes: Medals and cash money
- open to all students and staffs of IIUM and also outsiders
* Futsall for male participants
* Netball for female participants
*All participants will get some gift from our sponsor!!!


Actually there are lots more activities that will be organized...but it's just too much to be explain here then..So,to know more about this event you can click HERE

What are you waiting for????Take out your calendar or personal organizer or call your personal secretary and book those dates for this event.Bring along your friends or families(or maybe the whole village...woah...0_o) to merrier our IIUM Kuantan..It's just in 3 weeks time..See you there(for me it's here..:p)!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jack of All Trades, Master of None

According to Wikipedia,"Jack of all trades, master of none" is a figure of speech used in reference to a generalist: a person that is competent with many skills but is not outstanding in any particular one.

A Jack of all trades may be a master of integration, as such an individual knows enough from many learned trades and skills to be able to bring their disciplines together in a practical manner, and is not a specialist.


That is how i see myself...

I know how to do quite a lot of things but never am an expert in any though..let me give you an example,i mean..examples...i know how to play chess, carom, bowling(ok la..), badminton. I know how to sew, bake..what else?ok..xdela byk sgt..just quite a few :D..i had experienced things that I think not all my friends had had, like 'rempit'-ing with go-kart, riding ATV, doing archery and horse-riding..i didn't mean to boast or anything..i'm just saying that I've done those things..but I'm not good in any of those..hahaha..how I wish I can be an expert in something..anything..look..i'm even struggling with this post..i'm just not quite a writer like our Rai :P

Searching for the answer to the question of "why do I see myself as a jack of all trades. master of none", I'd looked at myself..and I found that the answer is..i'd never really put all my heart and effort in things that I do,well..maybe except for my studies and also my k-pop (dbsk) addiction..hehe..other things that I've mentioned,I just did it for fun or rather like..saje nak try..

I believe, for someone to be good at something..he or she needs to put his or her heart in it, go further than anyone else..not to mention to have the talent (which is something I don't think I have..huhu) I'm yet to find something that I enjoy doing it and can be good at it..well..something other than the profession I'll be joining,a pharmacist. Maybe any of you guys can suggest something to me,right?(other than cooking please..^_^)

On a sidenote (betoi ka ayat ni?), I'll be going back to Kuantan tomorrow~~*sigh*blum pack brg lg ni haa…aigoo..not feeling quite ready for classes, lab reports and all other head-spinning-stuffs! Tp..itu la lumrah hidup seorg student en?bile lg nak experience sume tu kalo bukan skrang?kan2?:D





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Greatest blessings

Whenever we sad or happy
they will always be there for us
Giving hands when we feel weak
Sharing smile when we feel joy

How hard the journey will be
They are with us helping the path
So we'll not feel lonely
Going through our destiny

They have been given to us by Him
To be appreciated, to be loved and to be respect
Because they are the greatest blessing
that could'nt be replaced by others
They are our Family
And to HIM we thank and say ALHAMDULILLAH

(^_^)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tiba..

Salam ramadhan(yg hanya tinggal lg beberape hari je lg)~



Long time no see,right?Hmm..nak bagi alasan ape ek for my absence from this blog?byk sbnrnye..internet slow..busy study :p..takde idea..malas pon tergolong jugak kot..hehe



Alhamdulillah,i've arrived home safely last Saturday night..and now enjoying the warmth and comfort of my home..ape omputih kate tu..ha,"home sweet home" gitu la~^_^ and dah sakan ber'shopping' da pon td(beli tudung je). As expected,mmg rmai laaa umat manusia yg sibuk membeli-belah..sesak yg amat la hai~



Di samping kesibukan kita nak prepare for the coming aidilfitri, kita kenalah jugak ingt..dgn ketibaannya Aidilfitri,maknanya da tibalah saat kita berpisah dgn Ramadhan..frankly speaking,Ramadhan tahun ni x begitu terasa suasananye..bagi saya la..maybe bcoz of the new environment..before this i've always spend my ramadhan with my family (except for time kat UIA PJ la). Di UIA Kuantan, solat tarawikhnya hanya di musolla, since masjidnya still under construction..but actually,that shouldn't be the reason for not feeling the 'roh' or 'spirit' of Ramadhan..mungkin kerana sy menempuhi Ramadhan tanpa sebrg persediaan, mungkin jugak kerana sibuk dgn tugas sbg student..tp alhamdulillah..ade je aktiviti2 yg dijlnkn sempena Ramadhan,cuma sy x berpeluang nk pegi semua la..huhu


Dan alhamdulillah..dgn tibanya Aidilfitri ni, maknanye tibalah cuti ala2 mid sem break gitu la..sbbnye,sedar x sedar, da tgh2 sem da rupenye..inilah akibatnye xde exam mid-sem..haha~insya Allah,i'll try to spend my break wisely,meaning..kne wat assignment..kemas bilik..jalan2 cari makan kat area Bangi and Kajang ni *coughFadybawakcough*..hehe..study?hmm..dlm pertimbangan..hahahaha..juz kidding..of coz la kne include gak..cume,xde jaminan cam Courts Mammoth la..:p





Orait...maka,selesailah bebelan saya for this time..to be continued ye^^..before that,SALAM AIDILFITRI buat pengunjung2 blog ni..MAAF ZAHIR DAN BATIN YEEE..


insya Allah,kalo umur panjang..bole bertemu dgn Ramadhan yg akan datang,dan semoga Ramadhan yg akan dtg tu lebih baik drpd yg sblm2nye..



Sekadar perkongsian untuk ingatan bersama..

~Sahl bin Abdullah berkata "Tanda cintakan Allah adalah cintakan al-Quran. Tanda cintakan al-Quran adalah cintakan Nabi s.a.w. Tanda cintakan Nabi s.a.w adalah cintakan sunnah Baginda. Tanda cintakan sunnah Baginda adalah cintakan ahikrat. Tanda cintakan akhirat adalah membenci dunia. Tnda membenci dunia adalah tidak mengambil daripada dunia melainkan kadar yg mencukupi untuk sara hidup."~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari ini

Salam 'alaik

Hari ini sudah 25 Ramadhan..Sekejap je kan masa berlalu..Pantas juga masa berlari sampai tak terasa hampir sebulan kita berpuasa...Apa perasaan?Mungkin sedikit sayu memandangkan bulan tarbiyyah ini hampir sampai ke hujung..Tapi bukan bermakna segala latihan yang kita lakukan selama sebulan ini ditinggalkan begitu sahaja walaupun sudah menjengah ke bulan seterusnya..Persoalan sama ada kita akan merasai dan bertemu lagi bulan ini pada tahun hadapan atau tidak juga menambah lagi kesayuan...Maka, mari kita sama-sama menggunakan peluang yang masih berbaki 4 atau 5 hari ini untuk mengejar pahala yang berlipat kali ganda bagi setiap amalan....Tidak lupa juga untuk mengejar malam lailatul qadar iaitu malam yang lebih baik dari seribu bulan...Cuba bayangkan,seribu bulan bersamaan 83 tahun..Beruntungkan kalau dapat malam tersebut...Kita pun belum tentu boleh hidup selama itu...Cuma kita perlu sentiasa betulkan niat bahawa kita beribadah kerana ingin mendapat redha Allah dan bukan kerana malam Lailatul Qadar semata..

Gambar dari Google

Hari ini juga merupakan malam terakhir berterawikh di sini bagi tahun ini...Sebab esok nak BALIK!!!!!Jika dipanjangkan umur insyaAllah berpeluang lagi pada tahun hadapan..Tak sabar nak balik rumah esok setelah 2 bulan tak balik...Lagi-lagi bila sudah selesai kuiz yang begitu menguji kekuatan jiwa, rohani, mental dan segalalah...huhu...Maka saya lebih bersemangat nak balik dan menyediakan diri dengan aktiviti yang bakal dilaksanakan di rumah...Memandangkan kita sebagai pelajar yang berada di perantauan ni(hahahahahahahah...;p)jarang dapat meluangkan masa bersama keluarga, mari kita ambil peluang keemasan ini untuk menebus kembali masa yang tak dapat kita luangkan sebelum ini....Gambar dari Google

Akhir kata,bersempena bulan Syawal yang bakal menjelma, saya ingin memohon maaf kepada mereka yang saya kenali mahupun tidak zahir dan batin...Maaf andai pernah menyinggung mana-mana hati sepanjang mengenali diri ini...Sesungguhnya saya hanya manusia biasa yang tidak terlepas daripada melakukan kesilapan...Andai tidak dianggap diri ini sebagai sahabat, cukuplah menerima diri ini sebagai saudara seakidah atau manusia yang sama-sama hidup di muka bumi ini...Halalkan segala makan minum dan ilmu yang pernah dicurahkan...Semoga Aidilfitiri serta hari-hari akan datng yang kita semua lalui mendapat berkat serta kegembiraan yang dirahmati Allah....(^_^)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sudut pandang

Malaysia sudah 53 tahun mencapai kemerdekaan

Erti kemerdekaan sangat bermakna terutama bagi mereka yang pernah merasai penjajahan

Remaja pula bagaimana?

Di bahu kita tergalas tanggungjawab sebagai pemimpin masa depan

Endahkah kita dengan erti kemerdekaan yang sebenar?

Kerana kita yang bertanggungjawab mengekalkannya

Adakah kita bersiap sedia bersama iman dan ilmu yang mantap di dada?
errr...errrr..haisyh....(= _ =" )

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

The first gathering

Salam 'alaik

Semalam batch kami baru sahaja mengadakan iftar jamai'e bersama-sama di kulliyyah kami...Gathering pertama kami selain daripada gathering dalam kelas...huhuh...Seronok sebab dapat makan ramai-ramai,solat sama-sama dan yang pasti kemas bersama....ohohohoho...Yang penting tujuan utama adalah untuk mengeratkan lagi ukhuwah antara kami...(^_^)..Jadi,takdelah bila jumpa keluar ayat,"Eh,dia ni budak farmasi jugak ke?Tak perasan pun."

Berikut adalah gambar-gambar sebelum dan ketika kejadian...Selepas kejadian tiada ye...:DPenguasa jalan atau menguasai jalan?o_OLagi sorang...hehehehSebelum berbuka...:DAlhamdulillah...(^_^)Ni sukuan je ni...hehehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jangan pilih yang menyakitkan

Salam 'alaik

Apa khabar?sihat?Selamat menjalani ibadah puasa untuk hari yang ke-18...Agak sibuk kebelakangan ini dgn dua midsem dan beberapa kuiz yg memunculkan diri.Cepat kan masa berlalu?Sedar-sedar dah separuh semester kami harungi dan sudah lebih separuh bulan kita berpuasa.

Rasanya ingin sekali berkongsi satu tazkirah yang sempat kami hadiri.Berkenaan dengan hati. Hati merupakan salah satu organ yang amat penting sehingga digambarkan, sekiranya rosak hati itu maka rosaklah seluruh anggota.Takde siapa pun yang akan tahu apa yang terlintas dalam hati kita melainkan kalau diberitahu, kecuali Allah.Andai yang muncul baik-baik belaka,alhamdulillah.Tetapi bagaimana kalau sebaliknya?

Mari kita sama-sama renung kembali....Dalam seminggu ini sahaja,ada tak kita rasa geram atau menyampah atau mungkin dendam dekat sesiapa di sekeliling kita?Kalau ada,adakah perasaan itu menambahkan ketenangan atau meresahkan hati kita?

Secara lazimnya,pasti ramai yang merasakan bahawa perasaan itu merupakan sesuatu yang agak menyakitkan. Jadi, mengapa kita pilih untuk merasai kesakitan itu?Penat tak kita tanggung rasa sakit tu?Kenapa kita tak pilih jalan lain yang diberi kepada kita yang boleh membawa ketenangan dan kebahagiaan? Bukan ke husnuzzon(bersangka baik) atau memaafkan lebih baik?

Teringat akan satu kisah Rasulullah di mana ada seorang perempuan tua yang sering membaling sesuatu(saya tak ingat sama ada batu atau najis atau benda lain) kepada baginda setiap kali melintasi perempuan tersebut. Namun, Baginda tidak pernah memarahi perempuan tersebut walau banyak kali diperlakukan seperti itu.Sehingga satu hari baginda berasa pelik kerana perempuan itu tiada di laluan baginda seperti kebiasaan.Apabila diketahui bahawa perempuan itu jatuh sakit, maka Rasulullah terus datang menziarahi perempuan tua itu tanpa ada perasaan dendam mahupun benci.

Hebat kan?Saya pun tak tahu la boleh ke tak jadi sebegitu pemaaf seperti Rasulullah.Tapi kita boleh cuba kan?...(^_^)..Siapa yang nak menyakitkan diri sendiri kan?Jadi...jom kita sama-sama belajar menjadi orang yang pemaaf dan berlapang dada sentiasa... Api jika dibiarkan berlarutan hanya akan mewujudkan permusuhan dan akhirnya memakan diri sendiri

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sebesar cawan atau seluas sungai

Salam 'alaik..

Sekejap sahaja sudah masuk 4 ramadhan..bermakna sudah 4 hari kita berpuasa..Semoga kita akan terus berusaha mengejar ganjaran pahala yg berlipat kali ganda dgn meningkatkan ibadah..
Tiba-tiba saya teringat satu kisah yg pernah saya baca dlm satu majalah tahun lepas...
......................................................................................................................................
Ada seorang lelaki yang tinggal di sebuah kampung yang selalu bermuram dan mengeluh.Dia selalu gelisah sebab merasakan hidupnya terlalu banyak masalah. Tapi dia pelik sebab ada seorang pak cik tua yang tinggal di kampung sebelah selalu bermanis muka dan hidupnya nampak sentiasa bahagia.Sedangkan dia bukanlah orang yang kaya.Maka, lelaki itu pun ambil keputusan untuk berjumpa dengan pak cik tersebut dan ingin tahu rahsia kebahagiaannya.

Seperti kebiasaan,muka pak cik itu sangat tenang dan tersenyum.Lelaki itu pun bertanya

"Pak cik ni saya tengok bahagia je.Pak cik ni takde masalah langsung ke?"

"Mustahil hidup ni takde masalah ,nak"


"Jadi apa yang buat pak cik dapat hidup sebegini tenang?"


"Cuba anak ni pergi ambil 2 bungkus garam dan satu cawan berisi air dan masukkan satu bungkus garam ke dalamnya.Kemudian rasa air itu."


Lelaki itu berasa sangat hairan dengan apa yang disuruh pak cik itu tetapi dia lakukan sahaja apa yang diminta.

"Masin sangat la air ni pak cik.Sampai tak boleh nak minum."

"Sekarang ikut pak cik ke sungai dan tuang pula lagi satu bungkus ke dalam sungai itu."


Lelaki itu pun mendapati bahawa tiada sebarang perubahan rasa kepada air sunagi tersebut.

"Anak, masalah dan dugaan dalam hidup ini ibarat garam. Terpulang kepada kita bagaimana ingin menerima setiap dugaan yang datang, sama ada ingin menjadikan hati kita ibarat cawan atau sungai. Andai hati kita sebesar cawan, pasti kita akan merasakan setiap cabaran yang menjelma adalah satu bebanan yang sangat menyusahkan kita. Akhirnya, kita tidak akan mampu menghargai kehidupan dengan biasa dan tenang kerana terlalu terkesan dengan masalah. Tetapi sekiranya kita sentiasa berlapang dada dengan setiap ujian yang tiba ibarat seluas sungai, insyaAllah kita akan sentiasa berfikiran positif dan bersangka baik dengan Allah. Maka kita tidak akan merasa terbeban dan masih mampu tenang walaupun masalah datang menjengah. Yakinlah bahawa Allah tidak akan pernah sesekali memberi ujian yang tidak tertanggung oleh hambaNya."

Selepas memahami apa yang dikatakan, barulah lelaki itu mampu tersenyum dan berlapang dada dengan kehidupan yang dialami. Tiada lagi keluh kesah dan kemuraman menghiasi muka.
.........................................................................................................................................
Maka, bersempena dengan Ramadhan yang mulia, marilah kita bersama-sama berlapang dada dan bersyukur kerana dikurniakan satu platform oleh Allah untuk menambahkan pahala dan memperbaiki diri. Ramadhan bukan satu bebanan tapi satu rahmat...(^_^)

p/s: kisah di atas ada sedikit gubahan tapi isi pentingnya tetap sama..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Internal

Terbang sang burung terbang
Kulihat dikau bebas meneroka alam

Terbang sang burung terbang

Namun ku tak tahu apa yg dikau rasakan

Terbang sang burung terbang

Bawalah bersama segala kekuatan
Agar kau teguh hadapi kesukarangambar dari google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bila akan dipanggil?

Salam a'laik...

Hari ini alhamdulillah dapat berjumpa dan keluar sekali dengan akak senior merangkap akak usrah pergi pasar malam...Jadi agendanya hanyalah taaruf secara tak formal dan makan bersama di masjid Tenku Ampuan Afzan yang sangat tak jauh dari pasar malam tu.

Kami pergi berlima menaiki kereta dan seorang lagi kakak menunggang motor..Dalam perjalanan entah macam mana pun saya terlupa..keluar lah cerita pasal seorang student(sister) meninggal masa akak-akak ni tahun pertama kerana kemalangan dengan bas sedangkan arwah menunggang motosikal..Agak tragis juga kemalangan tu..

Sedang kami bertaaruf,keluar pula cerita classmate saya yang abangnya juga baru sahaja meninggal tahun lepas akibat kemalangan dan adik kepada seorang lagi classmate meninggal dalam usia yang sangat muda..

Tengah duduk-duduk tu pula,salah seorang akak dapat message dari akak yang seorang lagi...katanya ada kemalangan dekat trafic light betul-betul depan uia antara motor dengan kereta .Yang paling malangnya kemalangan tersebut adalah LANGGAR LARI.Alhamdulillah dua orang pelajar yang terlibat masih dipanjangkan umur.Kejadian ni jadi depan mata kakak tu sendiri.Dapat bayangkan tak apa perasaannya?kalau dengar pun saya rasa macam nak tercabut jantung,apakan lagi kalau LIVE!!

Semua cerita yang didengar ni akhirnya membawa saya kepada satu lagi perkara yang sedikit mempengaruhi perasaan.Tidak sampai setengah tahun pun lagi perginya seorang senior di CFS meninggalkan dunia ini untuk bertemu dengan Yang Maha Mencipta.Perginya dia dalam usia yang cukup muda,malah belum sempat pun menjejakkan kaki ke alam universiti.Dan perginya juga adalah kerana terlibat dalam satu kemalangan.Walaupun saya sekadar kenal sahaja, tapi itu sudah cukup memberi impak walaupun mungkin sedikit dalam hidup ini.

MATI ITU PASTI.Cuma kita sahaja yang tidak tahu bila akan tiba.Siapa sangka andai ianya akan berlaku beberapa minit sahaja lagi.Selalu orang kata masa muda nilah nak berseronok.Bila dah tua baru mula beribadah dan bertaubat.Tapi kita yakinkah bahawa kita akan berkesempatan untuk sampai ke usia tua itu?ALLAH MAHA MENGETAHUI...

"Beribadahlah kamu seolah-olah kamu akan mati esok..dan bekerjalah seolah-olah kamu akan mati seribu tahun lagi"

p/s:Mari kita sedekahkan Al-fatehah buat mereka yang terlebih dahulu meninggalkan kita.Semoga mereka ditempatkan bersama orang-orang yang beriman dan bertakwa

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kisah solat jenazah dan duri..

Seorang lelaki telah menghadiri satu temuduga untuk pemilihan kepimpinan dan ditanya beberapa soalan...Antaranya:

"Anda ingin melaksanakan solat jenazah.Tetapi anda mendapati terdapat beberapa duri di atas lantai tempat sujud.Apakah yang anda akan lakukan agar dahi tidak tercedera?"

Maka,tanpa berfikir panjang dan dengan sepenuh keyakinan lelaki itu menjawab:

"Apalagi,alihkan saja duri-duri itu!Senang sungguh soalan encik," dengan muka yang penuh kegembiraan dan keyakinan akan terpilih.




Pengajaran:Fikir dengan baik dahulu sebelum menjawab apa-apa soalan.Dan elakkan terlebih keyakinan(overconfident)

p/s:kisah di atas adalah dari lecturer saya yang diterjemah dan digubah...:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Insan istimewa

video
Mereka mencari,meneroka,menilai dan mengkaji
berusaha mencari satu kebenaran

Yang selama ini tidak mereka ketahui dan fahami
Dengan izin Yang Maha Pemurah
Mereka bertemu dengan satu pengertian
Yang merungkai segala persoalan
Dan dengan izin Yang Maha Mengasihani jualah
mereka dapat merasai nikmatnya iman
juga erti ketenangan yang hakiki

"Dan sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi,dan pergantian malam dan siang terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang yang berakal"(Ali-Imran:190)Ya Allah,janganlah Kau palingkan hati kami di saat Kau telah memberi hidayah kepada kami

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

nerd atau zombie?mana pilihan anda?

Salam 'alaik

"Alamak!!!Tak habis baca lagi ni...Esok nak exam dah"
"Agaknya keluar apa ye exam esok."

Macam kenal soalan-soalan ini?Ni ialah soalan-soalan kegemaran yang selalu terkeluar dari mulut kita kan?(termasuklah saya...*_*..huhuh)pada waktu-waktu tertentu..Sebenarnya post ni ada kaitan dengan peristiwa yang terjadi di kelas hari ni..

Waktu tu sepatutnya tutorial.Jadi apa yang saya terfikir hanyalah beberapa soalan yang akan diberikan pada kami untuk dijawab..Malam sebelumnya memang berdebar...Macam-macam ada dalam kepala ni..Soalan apa yang kena tanya nanti?Boleh ke tengok buku kalau kena jawab soalan?Buat kuiz sekali ke(sebab kami kuiz kami ber"pop-pop")?...Sampailah hari dan waktu yang sepatutnya...jeng333

Bila masuk je lecturer kami,semua orang muka cuak(saya la kot antaranya...hhahahaha)...Tapi semua sangkaan saya tak jadi kenyataan..Mula-mula kami ditanya sama ada kami ada soalan atau tak?Semua muka mcm blur(tak tau la kalau saya je ke...yela sebab dah mind set lain kan)...Akhirnya,lecturer saya ambil keputusan untuk tunjukkan slide show yang telah disediakan awal-awal sebab beliau kata dia dah agak keadaan tu akan terjadi..Maka bermulalah cerita pasal si nerd dan zombie ni(panjang pulak mukadimah ye....heheheh)

Semua orang setuju bahawa pendidikan kita sekarang lebih kepada exam-oriented..kesannya semua orang bertungkus-lumus belajar sebab nak score dengan cemerlang dalam exam...bila musim exam je semua orang kelam kabut telan semua fakta yang ada lepas tu muntah segalanya sehabis mungkin dalam peperiksaan...Bila dah namanya last minute study, maka segala nota dari lecturer akan menjadi tumpuan yang paling utama sebab ringkas dah!!!Kesimpulannya kita akan terikat dengan ringkasan yang telah dibuat dan secara tidak langsung kita akan jadi si ZOMBIE(mengikut saja apa yang ada kata tanpa ada pemikiran sendiri)!!!Habis je exam,habis semua hilang...

Tentang NERD pula lebih kurang sahaja...Selalu kita(saya) fikir nerd tu hanyalah orang yang pakai baju tahap paling-paling skema dan cermin mata jenis petak hitam bersama cermin yang tebal...Hari ni saya dengar satu lagi persepsi tentang nerd...NERD ialah orang yang menurut saja apa yang dia dapat...senang kata hafal bulat-bulat lah segala nota tanpa menambah atau merujuk maklumat tambahan dalam buku...Kalau skema jawapan takde memang susah lah..pada erti kata lain terlalu exam-oriented(again)..

Maka,disebabkan beliau merasakan memberi nota kepada pelajar akan menyumbang kepada lahirnya zombie-zombie,beliau pun mengambil keputusan untuk tidak memberinya(ni pendapat beliau ye...Tak bermaksud memberi nota itu salah)...Sebenarnya,isi utama yang ingin disampaikan ialah beliau mahu semua pelajar belajar kerana ingin tahu dan bukan semata nak dapat gred yang bagus dalam exam..Maka,sebagai orang yang ingin tahu,kita kena rajin cari dalam buku dan bukan hanya mengharap nota lecturer sahaja...Memang ada pelajar yang masih rujuk buku walaupun ada nota lecturer tapi hanya sekadar minoriti...

Kesimpulannya,kita kena belajar sebab nak menuntut ilmu dan bukan sebab nak exam(kena tukar niat betul-betul ni).Jadi,ilmu tu nanti insyaAllah akan berkekalan dan dapat kita praktikkan dalam hidup.Akhir sekali,marilah kita sama-sama berusaha untuk tidak jadi orang yang nerd mahupun zombie,tapi jadi orang benar-benar mencari ilmu untuk berilmu(i really have to change myself...huhuhu)...(^_^)
Jom jadi knowledge based people dan bukan yang nerd...Usaha tangga kejayaan...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

i'm not promoting but it is just SOOO enjoyable

video

.:.another medium to release your stress...(^_^)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Secebis ingatan

Salam a‘laik


Hari ini merupakan hari kedua kelas sejak semalam.Seperti yang saya pernah bagitau,kelas saya bermula pagi dan berakhir petang dan hari ini kelas saya habis pukul 4 sebab takde kelas Bahasa Melayu.Kalau tidak habis pukul 7 malam(kalau ikut jadual la).Kelas hari ini sangat menarik dan best.Belajar pasal plasma membrane,anatomy,Pharmacy practice dan pharmacy care.


Hari ini juga ada lawatan ke makmal-makmal yang akan kami guna masa tahun pertama ni.Yang penting,insyaAllah kami akan belajar pasal dispensing ubat dan macam mana nak buat krim sendiri.Menarik kan?>.<…Saya suka!!!!heheheh…Dan hari ini juga saya(kami semua) dapat seorang lagi pensyarah yang bukan orang Malaysia.Beliau ajar kami anatomy dan kelasnya sangat seronok.Belajar kenalah seronok kan?Kalau tidak, boleh tension(tapi betul yang ni best). Tapi biasalah kan kalau banyak istilah nak kena faham dan hafal.Mula-mula mungkin susah tapi insyaAllah nanti senang lah(kena fikir positif ni…huhuhu).


Kelas hari ni juga mengingatkan atau mungkin lagi tepat menyedarkan saya terutamanya, yang kita mempunyai peranan yang sangat penting dalam sesuatu badan yang kita ceburi dan jatuh bangunnya sesuatu institusi itu mempunyai kait rapat dengan diri kita.Contohnya,saya yang menceburi kursus farmasi bertanggungjawab untuk menaikkan taraf dan status badan farmasi walaupun saya baru berada di tahun satu pengajian.Saya percaya perkara yang sama juga pasti berlaku kepada orang lain.Bezanya sama ada kita sedar atau tidak.Dan saya percaya juga bahawa ini bukan hanya untuk sesuatu bidang yang kita ceburi malah dalam Agama kita juga.Walau apa pun yang telah kita pilih,mari kita sama-sama berdoa agar sentiasa tabah menghadapinya.

P/s: gelaran mahasiswa bukan tiket untuk melakukan sesuatu sesuka hati ,bukan juga tiket untuk tidak menerima nasihat orang lain.Thanks Dr. for the reminder..:D


6.30 pm

13/7/2010

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS