Powered by Blogger.
RSS

Permintaan cucu

Salam a'laik

Sudah 2 minggu saya bercuti dan ini bermakna 2 minggu juga saya tinggal di kampung menjadi peneman setia nenek saya..:D..Memandangkan peluang ini saya jarang dapat,maka saya pun mengambil kesempatan untuk minta nenek saya buatkan kuih yang dah lama sangat saya teringin..dulu pernah juga minta buatkan tapi disebabkan tak tahu nama,kuih lain yang terhasil sebab saya punya description lacking..tapi kali ini betul-betul dapat...baru saya tahu namanya kuih cucur(kali ni berjaya sebab improve description..;p)


Bahan-bahan:


1 3/4 cawan tepung beras
4 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar gula tebu(sekadar memberi warna)
sedikit tepung gandum
sedikit garam
air secukupnya


Cara-cara:

1.Campurkan tepung beras,tepung gandum,gula dan gula tebu.Gaul dan pastikan gula tebu tak berketul.

2.Masukkan air secukupnya dan kacau(sampai jadi macam yogurt drink).Tambah sedikit garam untuk menambah sedap
(Nenek saya kata kalau tinggalkan adunan ni semalaman sebelum goreng pagi esoknya lagi lembut kuihnya)
3.Panaskan minyak(cukup untuk deep fry dan kena betul-betul panas..)
4.Masukkan sesenduk adunan(adunan lebih kurang saiz tapak tangan bila masukkan dalam kuali) dan goreng sampai perang.Siap!!!

*gula boleh ditambah atau dikurangkan ikut cita rasaGambar dari google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 lighted candles:

buntat said...

raiiIII!!!

raii..raii...aduhh..rai.
saye lame dah cari kuih tu.tapi jarang jual dah kat kedai dekat rumah saye..
mintak mak beli.mak tanye kuih ape,katela 'kuih topi'.haha.mak tak paham.haha.tak dapat makan kuih tu.haha.terpaksa lupekan.haha.sekarang awak kene bertanggungjawaaaAABB rai!!
u've triggered back my craving for that apeh? "kuih cucur"??
(apesal tak padan ngan nama eh,kesedapannya??jom tukar name die jadi "kuih topi" instead rai..hehe)
bring back some,pliz rai.

Nur Raihanah said...

rasenye mmg jarang la org jual..ke xd ek?sbb x pernah jumpa kot..u should be thankful tau sbb dah tau nama kuih tu..huhu...rai prefer nama asal dia kot instead of "kuih topi"..hahahah...jgn marah ea..sedap kan tapi nk bwk blk sne?hurm...bg sy fikir dlu ye..;p

btw,ni dh tau cara buat bole la awk buat sndri..nnti xd la craving ag..:)

Post a Comment

cot-cet