Powered by Blogger.
RSS

Rewind

Salam a'laik

Pejam celik,pejam celik..dah hampir dua tahun saya tinggalkan sekolah menengah.Cepat rasanya masa berlalu.Rasa macam baru semalam abang ipar saya cakap "Selamat menjejak usia 17 tahun" yang agak menyeramkan saya.kenapa?sebab semakin dekat dengan alam universiti...tup-tup dah habis satu semester dah pun kat universiti(walaupun tak berapa tup-tup sangat pun sebenarnya)

Orang kata zaman sekolah nilah banyak tercipta kenangan terutama bagi yang duduk di asrama.Ada yang main kejar-kejar dengan warden la(siap hide and seek lagi), fly tu cerita biasa, kena soal siasat dengan cikgu disiplin lah, melompat atas katil tingkat atas dari bawah bila tahu warden buat round dorm(katil double decker tau),macam-macam lagi...Yang dulunya pahit kini mungkin buat kita tersenyum melebar..

Dua sekolah saya menuntut sepanjang zaman menengah saya.Keluar dari negeri Johor merantau ke Negeri Sembilan bila naik Tingkatan empat.Tiga tahun di Johor meninggalkan terlalu banyak kenangan dengan kawan-kawan dan cikgu.Sambutan hari lahir masa tingkatan satu bertukar jadi berhimpunan bersama ketua warden yang buat perut sekecut-kecutnya..bising punya pasal..hohoho..tapi saya rasa tingkatan tiga merupakan tahun yang sangat manis bagi saya walaupun ada juga salah faham yang berlaku.It wasn't easy to settle it you know..dan alhamdulillah itu mengeratkan lagi persefahaman antara kami bila masing-masing mula menyelami sudut pandangan orang lain..Yang penting kita mesti duduk semeja(kalau duduk kat lantai pun takde masalah) bila sesuatu salah faham timbul dan bukan terus menuding jari kepada orang lain...no "bangau-ing" ok!!!

Berada dua tahun di Labu juga menarik..first time dengar perkataan "bongak" which first i thought it is unproper word..rupa-rupanya loghat orang nogori yang maksudnya "tipu"!!!..sungguh tak patut je fikir macam tu dulu..dan lagi satu kenangan dapat pergi Labuan dengan kumpulan drama(memang tersimpan lamalah dalam kotak memori..:D)...bila dah satu team perempuan,memanglah sangat seronok!!!...dan masa di Labuan nilah saya semakin memahami bahawa kemenangan dalam sesuatu pertandingan tidaklah semahal saat-saat dengan kawan-kawan... yang pasti mengeratkan lagi ukhuwah antara kami dan menghilangkan tekanan..OH!!!Saya rindu team saya dan sir dan teachers...T.T

Masa sememangnya tidak boleh diputar..walau kita pusing balik jarum jam pun nothing will change except jam jela waktu dah tak betul....Those memories actually gave significant meaning not only to me but us all..Dari apa yang berlaku lah kita belajar untuk menjadi manusia yang lebih baik selain menjadi topik bila jumpa balik dengan kawan-kawan...Walaupun sekarang dah bersepah semua orang,insyaAllah hubungan persahabatan itu tetap akan terhubung..Kita tetap akan merindui masa silam walaupun tak pernah atau jarang menzahirkannya...

What had past,let it be..ambil yang jernih buang yang keruh..kalau ada yang masih di zaman sekolah, hargai setiap saat yang anda ada sebab bila dah keluar you will sure miss it...lagi satu,ambil peluang untuk grab segala apa yang berfaedah supaya tak menyesal bila dah keluar nanti..Bagi yang sekeadaan macam saya(dah habis zaman sekolah menengah), semoga perkara yang lepas menjadi satu landasan bagi kita untuk berada di jalan yang benar dan menjadikan kita orang yang lebih bersyukur...:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 lighted candles:

mahasiswi buntat said...

betullah.mase dok kat sekolah,memang tak best.tapi sekarang ni,benda2 tak best tula yang jadi lawak pulak.(sbab apa?sebab..kite dah tak perlu lalui semua tu lagi..)
tapi kalu diberikan peluang skali lagi balik ke tyme tu,untuk 'improve' pengalaman tu,even kasi upah juta2 duit pun tak nak.tak sanggupp.haha.(SPM,gudbai for foreverr!!)

Nur Raihanah said...

x sangka plak awk kate smua tu lwk sbb dh lpas..hahaha...yup,x rse nk ulang spm tu ag..cm x sanggup je..huhu

Post a Comment

cot-cet