Powered by Blogger.
RSS

nerd atau zombie?mana pilihan anda?

Salam 'alaik

"Alamak!!!Tak habis baca lagi ni...Esok nak exam dah"
"Agaknya keluar apa ye exam esok."

Macam kenal soalan-soalan ini?Ni ialah soalan-soalan kegemaran yang selalu terkeluar dari mulut kita kan?(termasuklah saya...*_*..huhuh)pada waktu-waktu tertentu..Sebenarnya post ni ada kaitan dengan peristiwa yang terjadi di kelas hari ni..

Waktu tu sepatutnya tutorial.Jadi apa yang saya terfikir hanyalah beberapa soalan yang akan diberikan pada kami untuk dijawab..Malam sebelumnya memang berdebar...Macam-macam ada dalam kepala ni..Soalan apa yang kena tanya nanti?Boleh ke tengok buku kalau kena jawab soalan?Buat kuiz sekali ke(sebab kami kuiz kami ber"pop-pop")?...Sampailah hari dan waktu yang sepatutnya...jeng333

Bila masuk je lecturer kami,semua orang muka cuak(saya la kot antaranya...hhahahaha)...Tapi semua sangkaan saya tak jadi kenyataan..Mula-mula kami ditanya sama ada kami ada soalan atau tak?Semua muka mcm blur(tak tau la kalau saya je ke...yela sebab dah mind set lain kan)...Akhirnya,lecturer saya ambil keputusan untuk tunjukkan slide show yang telah disediakan awal-awal sebab beliau kata dia dah agak keadaan tu akan terjadi..Maka bermulalah cerita pasal si nerd dan zombie ni(panjang pulak mukadimah ye....heheheh)

Semua orang setuju bahawa pendidikan kita sekarang lebih kepada exam-oriented..kesannya semua orang bertungkus-lumus belajar sebab nak score dengan cemerlang dalam exam...bila musim exam je semua orang kelam kabut telan semua fakta yang ada lepas tu muntah segalanya sehabis mungkin dalam peperiksaan...Bila dah namanya last minute study, maka segala nota dari lecturer akan menjadi tumpuan yang paling utama sebab ringkas dah!!!Kesimpulannya kita akan terikat dengan ringkasan yang telah dibuat dan secara tidak langsung kita akan jadi si ZOMBIE(mengikut saja apa yang ada kata tanpa ada pemikiran sendiri)!!!Habis je exam,habis semua hilang...

Tentang NERD pula lebih kurang sahaja...Selalu kita(saya) fikir nerd tu hanyalah orang yang pakai baju tahap paling-paling skema dan cermin mata jenis petak hitam bersama cermin yang tebal...Hari ni saya dengar satu lagi persepsi tentang nerd...NERD ialah orang yang menurut saja apa yang dia dapat...senang kata hafal bulat-bulat lah segala nota tanpa menambah atau merujuk maklumat tambahan dalam buku...Kalau skema jawapan takde memang susah lah..pada erti kata lain terlalu exam-oriented(again)..

Maka,disebabkan beliau merasakan memberi nota kepada pelajar akan menyumbang kepada lahirnya zombie-zombie,beliau pun mengambil keputusan untuk tidak memberinya(ni pendapat beliau ye...Tak bermaksud memberi nota itu salah)...Sebenarnya,isi utama yang ingin disampaikan ialah beliau mahu semua pelajar belajar kerana ingin tahu dan bukan semata nak dapat gred yang bagus dalam exam..Maka,sebagai orang yang ingin tahu,kita kena rajin cari dalam buku dan bukan hanya mengharap nota lecturer sahaja...Memang ada pelajar yang masih rujuk buku walaupun ada nota lecturer tapi hanya sekadar minoriti...

Kesimpulannya,kita kena belajar sebab nak menuntut ilmu dan bukan sebab nak exam(kena tukar niat betul-betul ni).Jadi,ilmu tu nanti insyaAllah akan berkekalan dan dapat kita praktikkan dalam hidup.Akhir sekali,marilah kita sama-sama berusaha untuk tidak jadi orang yang nerd mahupun zombie,tapi jadi orang benar-benar mencari ilmu untuk berilmu(i really have to change myself...huhuhu)...(^_^)
Jom jadi knowledge based people dan bukan yang nerd...Usaha tangga kejayaan...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 lighted candles:

sya pilih vampire !! said...

"nerd : a person, esp a man, who isn't attractive n awkward or socially embarassing"
-taken from cambridge

so rai...jgn risaula..kite pompuan takkan nerd punye..hehe

tp biar btul,dat lectrer of urs tuu..tak nak kasi note? err..mantappla korang..kalu sy, nak gelabah dah..nak marah pun ade...hehe
don't blame me, i'm already used to this kind of system for years,thanks to our gov jugak tau..
(u blame me = u blame the govt..jeng3)
haha

Nur Raihanah said...

haahhaha..i'm not going to blame anyone..ppl has their own opinion...slagi x bertentangan then ok la kn...bole je x jdik zombie or nerd or pape la kalo dpt notes tu,juz ad sgelintir yg terlalu bergantung..tu yg jd mcm tu..ble grade smua ilang...tu yg my lecturer x nk...

Post a Comment

cot-cet