Powered by Blogger.
RSS

Lingkaran ubat nyamuk

Post ini merupakan teka-teki untuk menguji minda dan kemahiran mengira.Jawapan bagi soalan ini logik,bukan loyar buruk.Sekiranya anda berjaya menjawab,HADIAHnya merupakan kepuasan diri atas kejayaan menjawab dengan tepat....:D
.........................................................................................................................................................................

Anda diberi 2 lingkaran ubat nyamuk dan hanya 2 batang mancis.Penggunaan jam tidak boleh dimasukkan.Andaikan satu lingkaran mengambil masa satu jam untuk terbakar sepenuhnya.Jadi,bagaimana caranya untuk memastikan kedua-dua lingkaran habis dibakar dalam masa 45 minit.Anda hanya dibenarkan membakar dengan mancis yang ada.


Gambar dari google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 lighted candles:

buntat said...

rai..sy cahut cabaranmu ini!!!*pendekar xde keje*

klu sy,sy cube cucuh 1 mancis kat tengah2 satu lingkaran..at the same time,wat benda sama kat another coil..,gn mancis ke-2.
jadi..api tu akan makn satu lingkaran,ke depan dan ke belakang..api2 bersemangat waja tersebut akan join forces,at the same time,moving toward 2 diff direction,untuk satu coil.the same thing works on coil yg st lagi tu..so.all together,ade 4 api2 kecil comel..struggling hard to achieve success.
haa..macamane,rai?saye sudah dpat menghidu bau kejayaan,bersama2 aura riak,bongkak dan sum'ah ni..haha
-sori rai,klu cr ni x betul..sy x penah cucuh pun benda ni..mak takut x pasal2 nati rumah n kami2 skali semua rentung.syahid...dlm melawan nyamuk2 durjana.

Nur Raihanah said...

teori dr segi timing?how do you make it 45 minute?

prof. buntat said...

la...nk kene tepat2 45 mnt plak ke?
awk kate (tulis..hehe) 'dlm masa 45 mnt' kan?jadi,coils tu sume terbakar cepat..mgkn x sampai 45 minit..

klu x puas hati.nk jugak dlm tepat2 45 mnt (rai memang..saja je nk nyusahkan org..haha!),senang je..awk bakar gn cr pantas sy tu (ewah!) then,agak2la..bila msk mnt ke-15..tp lingkaran tu cam da nak abis (maklumla..tgk aa spe cerdik yg cadangkan tu?ahaha!),bajet2 cucuh kertas lain ke kat api tu..sekat die dr makan terlalu cepat..
-shortcut,awk bakar semua coils tu,ikut cr bese yg lembap lagi slow,then,bila jam awk pakai tu masuk mnt ke-44,awk wat2 ter-stopkan die,then,bile coils tu tgal sikit lg nak abis trbakar,awk pun terperasanla..jam mati,startkan balik..so there! u got it! hbs terbakar dlm masa 45 mnt tepat..wahhaahaa!!

-sori rai,awk pun dah maklum kan,sy memang ske jadi lawyer x berapa lawa..hehe

Nur Raihanah said...

hahahhaha...awk salah faham ke...coils tu kne abes dibakar pada masa yang ke-45 minit.(tukar ayt skit)...hehehe...nice try tapi bkn tu la jwapan nye...ad la nk dkat2...cuba ag..

1.cmne awk nk tentukan tgh2 coil tu ktne sbb awk xd bnda len nk ukur.
2.jam xleh gne la..kne gne math skit based pd timing stu jam satu coil abes bakar.
3.kertas xleh gne utk bakar juz mancis je.

faddy said...

Haha. Nk jugak jwb!

Mark approximately 4 equal divisions of the coil.

B4 that, Luruskan dulu (haha x twu boleh ke tak).

After marking, kn ade 4 parts. Part yg plg luar dilipat so that die bertindih.

So, sekrg ni jd 3 divisions la kn. Haha 3/4 drb 60 minit = 45 minit.

Do it for each coil. Then, dgn due2 mancis tu bakar la utk setiap satu.

faddy said...

Utk marking:

Luruskan coil tu. Lipat into 4. Dptla 4 parts.

orangpalingbanyakmasadalamduniani said...

oi.oi..oiIII!!!!
knape makin lame makin twisted ni hah raaaii!!!??
1.kite blh tentukan tgah2 coil tu pakai our gifted common sensela..
2.adekah maksudnye,3/4 drpd coil tula kan?tapi,kate nk sumenye abis rentung..ni yg pening ni..
3.awk x ckp pun,kertas xleh guna?!!argh!!mengelatt!!(cop,mengelat bkan utk peserta je kan?haha)
-rai,dgn ini,sy,scr rasminya..mengaku dgn penuh rs rendah dr serta ketidakpuasan hati..i GIVE UPP.mengalah.surrender.kalah.yelah2..awk menang.
so,cepatla ckp,jwpannye ape?

Nur Raihanah said...

faddy..good try..tapi kn coil tu mmg x leh bengkok kalo x die patah...u can try this at home..komfem x leh lurus..natural characteristic(bole ke..;p)

buntat...heheheh...mne ad twisted...cbe bce blk the whole ques..mmg la x ckp kertas xleh gne tp i did mentioned "hanya dibenarkan membakar dgn mancis yg ad"..jwapan nye nnti la dlu...hehehe

pengkajibertauliah said...

"Satu kajian mendapati membakar satu lingkaran ubat nyamuk di dalam bilik tertutup boleh memberi kesan yang sama kepada penghuninya seperti menghisap antara 75 hingga 137 batang rokok"
http://www.carigold.com/portal/forums/archive/index.php/t-35771.html
(in case klu ade gak yg x caye n mempunyai wktu yg amt panjang utk menyiasat akan kesahihannya,blh gn link tu..haha)
rai..udah2la tu...takleh dok diam da sy ni..siap google lagi tau..tapi,hasilnye,fakta di ats yg sy dpt.wahhaha!tp betul,sy br tau tu.

-move on to another tekateki!!tekateki gn lingkrn ubt nyamik ni,klu lame2,nati ngidap akut pernafasan yg teruk lg dasat plak..awk nk btaggungjawab hah,rai?hah..hah??
btoi2 mnguji minda,dan emosila..

Nur Raihanah said...

whai sahabat2ku...ni jwapan nye...gnekn mancis yg first utk bakar dua2 ujung kt coil yg first n satu ujung kt coil 2nd..kalo coil tu dibakar at both end mknenye akan ambil mse stengah jam je utk abes(1/2x60=30 mnit)....by the time first coil abes trbakar,yg 2nd coil ad remaining half...means perlu 30 mnit ag utk trbakar...

d'sbbkn kte nk 45 minit je,kte tggl ag 15 mnit utk bakar smua...jd gnekn mancis yg 2nd utk bakar ujung ag satu kt 2nd yg awl2 td kte x bakar...so,akn amek mse 15 mnit je utk trbakar abes...maka dpt la abes dlm 45 minit...

Post a Comment

cot-cet