Powered by Blogger.
RSS

Kembali...

Anyone missed me?Hmm...i guess no~*pout* :D
It's already official that i'll go to Kuantan to continue my studies next week (together with Rai and the others :) )...this means that there's less than a week for me to be at home..to be leisurely (and boring-ly)'goyang kaki',doing more or less nothing..haha~
But i guess those times will be over soon..and soon enough i'll start the old routine in study life..or not..coz i have no idea how my upcoming study life will be~
For that,i feel nervous yet excited..curious yet quite..scared?hehe...Hmmm..the best thing is,doa la semoga dipermudahkan segala urusan,kan?^^

Well,one a of the things that i need to do before continuing my studies is....make new resolution~pasang azam baru la...then,hopefully i can do much better that i did during my school time and matrics. :D aja!!





Pesanan Luqman Al-Hakim
"Jangan anda membantah dengan para ulama', nanti anda terlibat merendahkan mereka dan mereka menolak anda.Dan janganlah anda berbantah dengan orang yang bodoh, nanti memperjahilkan anda dan mencaci anda.Akan tetapi bersabarlah diri anda terhadap orang yang berilmu melebihi anda dan orang yang lebih cetek ilmu daripada anda"


Khalifah Umar al-Khattab r.a pernah berkata:
"Siapa yang nipis mukanya (pemalu), nipislah (sedikit) ilmunya."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

From Eastern to Western

Amaran:Praktikal kepada isi kandungan ini memerlukan sensitiviti deria rasa anda.Selamat mencuba!...:D
..................................................................................................................................
Salam a'laik

Lama kita tak berjumpa.Apa khabar anda?Sekarang mari kita berkongsi satu lagi resepi jadi kita
tak perlu pergi mengejar fast food restaurant kalau teringin nak makan...hehehhe...Mash Potato

Bahan-bahan:

1 1/2 kentang(saiz sederhana)
1/2 cawan susu segar(saya suka susu HL...lemak berkrim)
1/4 sudu kecil serbuk lada sulah(Kalau rasa tak cukup,boleh tambah lagi)
garam secukupnya
.:.kalau rasa tak cukup lemak,tambahkan lagi susu segar

Cara-cara:

1.Kupas kulit kentang dan potong kepada 4 atau 6 bahagian.
2.Rebus kentang sampai lembut dan toskan.
3.Lenyekkan semua kentang.Kemudian masukkan susu,lada sulah dan garam.Kacau sampai sebati.

Bahan untuk sos:

1 paket kecil serbuk brown onion(ada jual kat supermarket...kalau tak nak boleh guna serbuk bbq)
2 cawan air

Cara-cara:

1.Campurkan serbuk brown onion dalam air dan masak sampai likat.
2.Makan dengan kentang tadi.Siap!!!
Gambar dari google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Past and present...:D

I always wonder
why do people say that they're not ready for something
even though it is a good action and a dream for everybody

This is the past
The moment of life-full-of-fantasy

But now
I start to understand the answer to the "why?"
Because I'm no longer at the stage of the past

People always said:
"You'll never understand something when you're not in it"
And it is true...............for me
"Yesterday is a history,tomorrow is a mystery and today is a gift.That's why it is called present."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Penantian

Salam 'alaik

Setelah sekian lama menunggu,akhirnya keluar juga offer letter walaupun lebih awal daripada tarikh yang sepatutnya,24 Jun.Boleh la semangat kembali pergi ke bank nak bayar yuran(Buat malu je haritu nak bayar tapi no matriks tak tau lagi...huhuu).Sekarang hanya perlu tunggu keputusan MUET,permohonan JPA buka dan academic transript siap untuk diambil(penat juga jadi penunggu ye..adeih..ada lagi?)

Dengan adanya offer letter,bermaksud bermulalah kerja-kerja mem'print' dan mengisi borang-borang yang diperlukan.Siap sedialah printer dan kertas-kertas sekalian.Alhamdulillah...sekarang boleh tarik nafas lega sebab dah secara officialnya mendapat tawaran pengajian di UIA.Dan Alhamdulillah,saya tenang dan gembira dengan apa yang Dia beri selama ini.Cantik aturanNya.Tapi,ada juga perasaan lain yang bercampur-baur.Excited(sebab nak cari sports complex...hahahahah...harapnya dekat Kuantan ada la ye),cuak,gementar semua ada.

Dalam masa tak sampai satu bulan ni,maka bermulalah satu lagi episod dalam hidup.Episod tunggang tergolek semua(bak kata mak la...tapi memang betul pun..huhu).Takpe la,bersusah-susah dahulu,bersenang-senang kemudian.Masuk-masuk tahun pertama inilah saya dan 'aina akan mengalami 'date' yang agak mendebarkan iaitu bersama encik organic chemistry(betul tak 'aina?)...o_O

Walau apapun,selamat meneruskan perjuangan kepada sahabat-sahabat walau di mana dan apa jua kursus yang diambil.Matlamat kita sama.Menjadi khalifah yang mahu menaikkan kembali kegemilangan Islam di muka bumi ini.Cabaran pasti ada.Semoga kita akan saling mengingati andai diri hampir tergelincir.Semoga impian dan cita-cita kita diizinkan olah Allah untuk kita capai.InsyaAllah.Sesungguhnya Dia adalah sebaik-baik perancang.
Bersatu teguh ,bercerai roboh

p/s:anda-anda yang sebaya,jangan ngade-ngade nak panggil kitorang kakak ye bila masuk nanti...huhuh

p/s/s:baru habis baca novel 'Terasing' karya Hilal Asyraf.Menarik dan penuh pengisian..:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hidup perlukan penapisan

Salam a'laik


Bertemu lagi kita dalam post saya yang seterusnya.Alhamdulillah kita masih lagi diberi peluang oleh Allah untuk bernafas dan meneruskan kehidupan sebagai khalifah-Nya di muka bumi ni.Yang penting sekali,kita masih lagi berpeluang memohon ampun dan bertaubat kepada-Nya atas segala dosa yang pernah kita lakukan.

Saya masih ingat lagi program motivasi masa saya form four.Pada masa itu juga ada krisis air.(air kat asrama kering tahu...huhu).Jadi,ramailah yang cabut balik rumah.Tinggallah beberapa kerat yang menyertai termasuklah saya.Mula-mula memang boleh dikatakan semua yang datang rasa betul-betul tak ikhlas.Tapi semua berubah lepas beberapa sesi.Dalam program ni lah yang sedikit sebanyak membuka mata saya malah sahabat-sahabat yang lain tentang keadaan sebenar di luar sekolah.Program ni lah yang memperjelaskan lagi tanggungjawab yang akan terpikul di bahu kami nanti.Dan program ini jugalah yang membuka mata kami tentang pentingnya menilai sesuatu perkara sebelum diserap masuk ke dalam minda dan jiwa kami.

Hidup di akhir zaman ini sememangnya penuh dugaan.Takut,gentar,sedih semuanya mungkin bersarang dalam hati.Yang jelas orang-orang muda seperti kita yang selalu menjadi sasaran(oh oh...sungguh popular kita ni ye...huhu).Semua mungkin dapat mengagak kenapa ini terjadi?(Cepat jawab...hehehe).REMAJA ATAU BELIA ADALAH MEREKA YANG AKAN MEWARISI SESEBUAH BANGSA AKAN DATANG.Maka,jelas lagi nyata.Andai mereka dapat menguasai golongan remaja,pasti mereka dapat menguasai bangsa itu.

Kita sekarang disumbatkan dengan pelbagai maklumat.Tak kisah la secara formal atau tidak.Namun.kita perlu sedar yang belum tentu pengetahuan yang diperolehi adalah benar lagi tepat terutamanya pengetahuan yang datangnya dari sumber yang belum pasti kesahihannya.Sebab tulah Allah kurniakan kita akal fikiran untuk menilai mana yang baik mahupun buruk,mana yang betul mahupun salah.Tidak salah untuk menimba pelbagai ilmu pengetahuan.Sememangnya digalakkan oleh Rasulullah sendiri.

"Tuntutlah ilmu hingga ke liang lahad"

Tapi belajar lah juga untuk menapis segala apa yang datang agar kita tak terpesong nanti.Tidak salah kan kalau kita mahu menjadi penapis daripada hanya menjadi span sahaja?Biarlah ilmu yang kita ada membawa kita ke arah sesuatu yang benar.Saya sendiri pun kadang-kadang terkeliru dengan apa yang didengar.Maka,adalah lebih baik kita mendapatkan penjelasan daripada sumber-sumber lain yang boleh dipercayai.Nanti takdelah kita hidup resah dan gelisah dan sentiasa memahami dan menjiwai setiap apa yang kita praktikkan.

YA MUQALLIBAL QULUB,THABBIT QULUBANA 'ALA DINIK WA'ALA TO'ATIKGambar dari google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kalau dah tau,memang la senang

Orang selalu kata,"senang je nak buat tu".(ni berkaitan dengan apa-apa resepi la....hehehe).Dan dengan selambanya saya akan jawab,"Kalau dah tau buat memang la senang.Cuba orang yang tak tau"(ni tuju kat diri sendiri la ni...hohohoho)


Jadi,setelah sekian lama orang menyebut akan kesenangannya,saya pun dengan semangatnya minta akak ajar buat KEK BATIK.Senang pun senangla,yang penting saya tau macam mana nak buat...(^_^)

Bahan-bahan:

300g biskut Marie(yang original ye...bukan yang perisa lain)
200g butter(saya suka buttercup...:D)
200g Milo
3/4 tin susu pekat yang saiz besar(maaf sebab tak ingat timbangannya)

Cara-cara:

1. Cairkan butter dalam periuk.Kemudian masukkan susu pekat dan kacau.
2.Bila dah nak gelegak(tapi jangan sampai gelegak ye),masukkan milo sedikit demi sedikit dan kacau.Pastikan Milo tak berketul-ketul dalam periuk.
3.Bila dah cukup likat dan gelegak,tutup api.
4.Masukkan biskut Marie yang dah siap dipatah empat dalam periuk.Kacau sampai sebati dan masukkan dalam adunan(jangan kacau lama sangat sebab takut biskut jadi lembik).
5.Sejukkan dalam peti ais dan sedia untuk dimakan bila dah keras.Siap!!!!


.:.Silap saya masa mula-mula buat,tak masukkan semua biskut.Maka keknya tak tinggi mana.hehehe...tapi rasa masih sama...:D
gambar dari google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SMILE

Smile..

Why do you smile?
When do you smile?
To whom do you smile?
What can a smile do to you?

I smile to bring happiness,
I smile when I want to shine,
I smile to people with hearts,
A smile can make my heart flutters.




*SMILE - by Uncle Kracker


You´re better then the best
I´m lucky just to linger in your life
Cooler then the flip side of my pillow that´s right
Completely unaware
Nothing can compare to where you send me
Lets me know that it´s ok yeah it´s ok
And the moments when my good times start to fade

You make me smile like the sun
Fall out of bed
Sing like a bird
Dizzy in my head
Spin like a record
Crazy on a Sunday night
You make me dance like a fool
Forget how to breathe
Shine like gold
Buzz like a bee
Just the thought of you can drive me wild
Ohh you make me smile

Even when you´re gone
Somehow you come along
Just like a flower poking through the sidewalk crack and just like that
You steal away the rain and just like that

You make me smile like the sun
Fall out of
bed sing like bird
Dizzy in my head spin like a record
Crazy on a Sunday night
You make me dance like a fool
Forget how to breathe
Shine like gold
buzz like a bee
Just the thought of you can drive me wild
Ohh you make me smile

Don´t know how I lived without you
Cuz everytime that I get around you
I see the best of me inside your eyes
You make me smile
You make me dance like a fool
Forget how to breathe
Shine like gold
buzz like a bee
Just the thought of you can drive me wild

You make me smile like the sun
Fall out of bed
sing like bird
Dizzy in my head
spin like a record
Crazy on a Sunday night
You make me dance like a fool
Forget how to breathe
Shine like gold
buzz like a bee
Just the thought of you can drive me wild
Ohh you make me smile
Ohh you make me smile


*lyrics credit to: lyricsreg.com

i would to say thank you to EVERYONE who had make me smile..though i know a simple "thank you" will never be enough~


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rambut sama hitam,hati lain-lain

Salam 'alaik

"Orang dulu-dulu lagi awal makan garam.Kalau ada petua ke nasihat ikut jela."

Ayat yang mungkin selalu didengar daripada nenek atau atuk atau mungkin daripada drama televisyen.Saya tak nafikan bahawa mereka yang jauh lebih tua daripada kita yang sememangnya telah rasa asam garam kehidupan lebih daripada kita.Bukan memaksudkan asam jawa atau garam untuk masakan tau..(memang layak kena ketuk kalau fikir macam tu)...( =_="),Tapi masih ada petua mereka yang memerlukan penjelasan yang lebih mendalam supaya kita faham apa tujuan petua itu diamalkan.

Daripada pengalaman yang mereka lalui maka wujudlah pelbagai peribahasa termasuklah yang di atas(walaupun ramai manusia sekarang yang sudah menukarkan rambut hitamnya kepada warna-warna pelangi yang lain...haish).YA...manusia punya pelbagai ragam,gaya,perangai dan fesyen(saja menambah-nambah...;p).

Dunia ini tidak hanya diduduki oleh manusia-manusia yang hatinya sentiasa bersih dan tulus.Sesetengah manusia memiliki hati yang penuh dengan dendam,hasad dan yang sekutu dengannya.Sanggup buat apa saja asalkan hajat mereka tercapai walaupun dengan cara yang salah di sisi syarak.

Adakalanya kita merasakan ini semua hanya berlaku di layar perak sahaja.Tapi rupa-rupanya di layar dunia pun ada.Mungkin sekarang kita tak nampak tapi akan datang siapa yang tahu?Nauzubillah.Walau apapun,kita mesti yakin bahawa semuanya terletak di bawah penguasaan Allah.Andai diizinkan berlaku,pasti ada hikmahnya.Apa?Menjadikan diri kita sentiasa ingat kepadaNya dan menjadikan kita lebih matang dalam menjalani hidup ini.

Yang penting setiap yang ingin kita lakukan mestilah kerana menegakkan jalan Allah dan bukan atas dasar nafsu yang mungkin dipengaruhi syaitan.Mari kita berusaha untuk tidak menjadi fitnah kepada agama tetapi menjadi seseorang yang menegakkan agama walaupun mungkin perjalanannya berliku-liku.

"Setiap perbuatan itu bermula dengan niat"

Setiap apa yang kita lakukan pasti akan mendapat balasan.Tidak kira yang baik mahupun buruk.Kalau bukan di dunia,pasti di akhirat kelak.

What comes around goes around

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kisah cinta

video

Ramai yang mengaku mengasihi dan mencintai Rasulullah tapi kadangkala terlupa untuk berselawat kepada Baginda setiap hari.Diri ini juga begitu.Tapi kita ummatnya, tidak pernah dilupai walau ketika sakaratul maut menjelma.Memperingati Rasulullah bukan ketika Maulud Nabi sahaja, tapi setiap hari dan setiap waktu.

.:.credit to dayah...;D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rumah,lampu,suis& ...

Salam a'laik

Sekali lagi teka-teki yang mampu menyambungkan saraf-saraf otak kita(mungkin....sebab kena fikir kan..;P).Dan sekali lagi,jawapannya logik dan bukan loyar buruk.
.........................................................................................................................................................................
Bayangkan anda berada di tingkat bawah rumah yang ada dua tingkat.Ada 3 bilik di tingkat atas di mana setiap bilik mempunyai satu lampu.Suis bagi setiap lampu ada di tingkat bawah dan tidak berada dalam susunan yang betul(kiranya dalam satu deretan tapi not in order).Macam mana nak tentukan setiap suis adalah untuk lampu bilik mana kalau anda hanya dibenarkan naik ke atas sekali sahaja.

Maklumat tambahan:Takde orang lain yang boleh tolong dan bilik atas tak dapat dilihat dari bawah.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mee Udang Banjir

Last Sunday,saya sekeluarga(minus my kakak and abang la) pergi ke Sabak Bernam,sebab mak saya ade kerja di sana..
Hmm..sbnrnya dah lame jugak kami tak ke Sabak Bernam..dulu2 selalu la jugak,coz my dad's sister tinggal kat sana. But,to tell you the truth,Sabak Bernam bukannya ade ape2 sgt..cuma ade bendang sawah (or is it sawah bendang??),jagung yg sedap,buah2an,pantai (bukan pantai berpasir la tapi) and mee udang banjir!ehh..tetiba rase cam byk jugakla benda ade kat Sabak Bernam ni :P
I'm not sure if everyone is familiar with this mee udang banjir,but i was not..pernah tgk kat dlm TV je..hehe.so,on Monday rsenye,kami ke Bagan Nakhoda Omar,tempat tu boleh kira cam pantai la sbnrnye..tapi time tu tgh surut :(




Kat depan pantai tu,ade restoran,situ la yang menjual mee udang banjir nye




Ni version yang kat kedai yg saya makan tu la..tak tau la kalau anda semua penah makan yg lain pnye version ke :D..udang dia,per serving..adik saya kira,ade 8 ekor tu~ade yg besar,ade yg sederhana la..but all in all..i love it..sooodaaap ^^huhu..tetiba rase nak makan lagiiiiiii..

Ok,sekian saje bebelan saya mengenai mee udang banjir..kecoh skit sbb first time makan..hahaha..hmmm...lepas ni nak try ape plak ekk??

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kreatifnya orang dulu-dulu

Orang dulu-dulu memang sangat kreatif.Kenapa saya cakap macam ni?Dulu bukannya ada lagi peti ais macam sekarang.Boleh simpan makanan untuk tempoh yang agak lama.Jadi penyelesaiannya,mereka tukarkan makanan yang tak tahan lama kepada satu bentuk makanan yang lain.Contohnya,durian kepada tempoyak,udang kepada cencalok atau belacan,ikan kepada keropok,pisang kepada kek pisang.Semua ni akhirnya diturunkan dari generasi ke generasi sampai sekarang.(kalau tak,tak merasa lah kita semua tu)

Sekarang,jom kita berkongsi satu resepi yang mungkin telah wujud lama dulu,cuma kaedahnya dimodenkan sedikit.Resepi apa?Sila rujuk yang telah di'bold'kan di atas...:D

Bahan-bahan A:

9 biji pisang monyet(pisang jenis lain pun boleh,kuantiti ikut saiz pisang)
5 biji telur
2 cawan gula
1 cawan minyak masak


Bahan-bahan B:

1 penutup esen vanilla
3 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara:

1.'Blend'kan semua bahan A dalam blender sampai semua lumat(sepatutnya kene lenyek pisang tu tapi ni lagi senang.Kalau nak buat secara manual pun boleh).
2.Masukkan bahan-bahan yang selamat di'blend' dalam mangkuk adunan.Masukkan esen vanilla dan soda bikarbonat.Kacau.
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau sampai sebati.
4.Tuangkan adunan dalam tray pembakar.
5.Bakar dalam ketuhar untuk 45 minit(kalau tak masak lagi,tambah lagi 15 minit) pada 180 degree.(sebelum bakar panaskan ketuhar dulu sekejap)
6.Bila dah masak,keluarkan dari ketuhar dan boleh MAKAN!!!

Selamat mencuba...:D

Gambar dari google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lingkaran ubat nyamuk

Post ini merupakan teka-teki untuk menguji minda dan kemahiran mengira.Jawapan bagi soalan ini logik,bukan loyar buruk.Sekiranya anda berjaya menjawab,HADIAHnya merupakan kepuasan diri atas kejayaan menjawab dengan tepat....:D
.........................................................................................................................................................................

Anda diberi 2 lingkaran ubat nyamuk dan hanya 2 batang mancis.Penggunaan jam tidak boleh dimasukkan.Andaikan satu lingkaran mengambil masa satu jam untuk terbakar sepenuhnya.Jadi,bagaimana caranya untuk memastikan kedua-dua lingkaran habis dibakar dalam masa 45 minit.Anda hanya dibenarkan membakar dengan mancis yang ada.


Gambar dari google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Stars...

STARS...

You can't pluck them from the skies for your own keepsake...
You shouldn't hide them with the many lights from your houses..
You musn't outshine them with flashy fireworks...
Because, stars, like other beautiful things created by God, are meant to be shared..





















>>Stars..they are beautiful,aren't they?But you have to be in a very dark place where there is no light pollution (meaning lampu2 jalan and buildings) to really enjoy their beauty..I still remember..we were on our way back from Miri to KL..the flight was delayed,so only at almost 2 am i think,we were able to board the plane...i was sitting at the seat beside the window (my fave seat!).when i looked out of the window...Subhanallah~~the stars..so bright,so beautiful...i wish i can have that view again~~
>>Actually..when i was in Form 2 or Form 3 if i'm not mistaken..my ambition was to be an astronomer..coz i love stars and planets!and i'm amazed at how vast our universe is..humans can't possibly explore it completely~though now i already chose being a pharmacist as my future career (insya Allah),i didn't plan to bury my passion and love for astronomy..i hope i can learn more about it little by little.plus,i'm planning to have my own telescope too!(bile da ade duit nnt la..bile da keje le maknenye*sigh*)..
>>Semua ciptaan Allah Taala ade fungsi dan hikmahnye kan...so,for me,bintang2 tu bukan hanya hiasan langit..tp jugak salah satu tanda kekuasaan-Nya..Subhanallah~















p/s: Today,i went to Pavillion for the 1st time..memang sahla that place is not a suitable place for me to do any kind of shopping..unless i'm planning to burn holes on my pocket!(or..wallet)mane taknye..mostly brg2 kat situ hargenye 3 digit dong!tu blom masuk kedai yg saya tak brani nak masuk..but the place itself is nice..lawa la..kalo nak lepak2 (not shopping ye) bole la kot..anyways,tonight is barbeque time!yippe~~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tiga lelaki bakhil

Tiga orang sahabat yang terkenal kedekut sedang berkira-kira untuk memberi sedekah sebahagian harta setelah orang ramai mengecam sifat kedekut mereka.

Lelaki pertama berkata"Aku akan melukis satu bulatan di atas tanah kemudian aku akan lemparkan wang ke udara.Wang yang jatuh di dalam bulatan tu milik aku,manakala wang yang jatuh di luar garisan bulatan tersebut milik orang miskin."

Lelaki kedua pula berkata "Aku pula akan melukis satu garisan memanjang di atas tanah.Aku akan lemparkan wang ke langit.Wang yang jatuh di sebelah kanan garisan adalah wang aku,wang yang jatuh di sebelah kiri garisan akan aku dermakan."

Lelaki ketiga diam sejenak.Mencari alasan yang lebih hebat.Dialah lelaki yang paling kedekut.Katanya"Aku pula,aku takkan melukis bulatan atau garisan di atas tanah.Aku akan lemparkan sahaja duit ke langit.Duit yang jatuh ke atas tanah adalah milikku.Duit yang tidak jatuh itu milik orang miskin."

.:.Sikap pemurah bukan ditentukan sama ada kita ada harta atau tidak.Namun ia adalah soal hati.Jika kita pemurah kita akan punya banyak cara dan daya untuk memberi.

Sumber:Majalah Solusi #14
"Nak seribu daya.tak nak seribu dalih"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Senang sampai.........

Sememangnya sangat senang sampaikan saya ternganga seketika mendengarnya....ecceehh(apa la yang budak ni nak cakap agaknya..hehehe)..o_O..Sebenarnya saya hanya ingin berkongsi satu resepi pencuci mulut yang sangat senang...tu je..namanya puding sagu..Biasanya makan sejuk-sejuk...sangat senang sampai buat saya nak makan banyak kali..Cubalah..:D

Diambil dari google

Bahan puding:

1 cawan sagu

4 cawan air

sedikt pewarna makanan(terpulang tapi saya suka merah)

Untuk kuah:

Susu cair Carnation(atau jenama lain yang anda suka)
Air gula melaka(sila rujuk resepi yang sebelum ni)

Cara-cara membuat puding:

1. Didihkan air dalam periuk dan masukkan pewarna makanan.
2. Masukkan sagu dan biar sampai kembang(jangan lupa kacau) dan likat.
Tips: Sagu dah kembang bila semua dah jadi jernih dan takde putih-putih.
3. Masukkan dalam adunan dan masukkan dalam peti sejuk sampai sejuk.

Cara hidangan:

1.Masukkan beberapa sudu puding dalam mangkuk ikut selera masing-masing.
2.Masukkan beberapa sudu air gula ikut cita rasa.
3.Masukkan sedikit susu cair juga ikut cita rasa.

Dah siap!!!senang tak?Selamat mencuba...:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

A New Kind of Motivation?

Hey get up, everyone come here
Just shake (all your thoughts)
Just shake it up!
Hey get up, everyone come here
Just shake (all your thoughts)
Just shake it up!
Shake it up~~~Shake it up~~~
Shake it up, is an anxious, so anxious
always a nervous life really enjoyable?
You, who's stiff and flat and too timid everyday
Aren't you bored?
Just once clench your fists and coolly (yeah~)
yell out what you want to say (yeah~)
The world is yours
It's what you make of it
Shake up your thoughts (Oh~)
Shake it up~~~Shake it up~~~
Shake it up, you go so fast but don't be afraid to go slow sometimes, nice and slow
You're the owner of this perfect world
You can change the world
If you look back you'll get dizzy
Wildly, let's dance
Hold on, one chance,
when you wanna dance,
don't worry just enjoy it
put your trust is the rhythm , you won't get hurt
"Don't do it" - "forget it" - "you're lame"
all these kinds of phrases, just shake it (Up)
Just once stick out your chest and chicly (yeah~)
Say i love you~
You're in love, aren't you?
It's what you make of it
Shake up your Thoughts (Oh)
Shake it up~~~ Shake it up~~~
Shake it up, your everyday repetitive life,
right now shake it up
your repeated thoughts of sadness- right now shake it up
Are you separated from the world?
It all depends on you oh- oh - shake ah- just shake it up!
Shake it up~~~ Shake it up~~~ Shake it up~~~(Hey get up, everyone come here, just skake, just shake it up)
Shake it up~~~ (Hey get up, everyone come here, just shake, just shake it up) Shake it up!
>>This is actually lyrics of Super Junior's Shake it Up..:D
At first,i thought this song is a typical "Let's dance for fun" kind of song (sblm sy bace translation dy la)..turned out,the lyrics is actually not that shallow at all!(dun kill me Suju's fans..ehehe).I don't know about everyone else,but I like the lyrics and the song itself~kalo tak penah dgr..search2 la kat youtube ye..^_^
hmm..i think you can take this song as a light motivation to be more optimistic in life~hehe...
*lyrics credits to:shiniNg StaR

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Expected and unexpected...

Salam alaik...


It had been a few days since my last post and now I’m coming back for my newest post...(heheheh…)maybe few of you might wondering what am I going to say here especially with this kind of title.Well,I had came back to my beloved hometown after quite few months last Thursday(tapi saya takdelah tak jumpa parents selama itu...;p).Actually it is not my real plan as I should be taking my bus to Penang that midnight.However, I got a phone call from my brother and he told me that my dad was hospitalized that morning.Seriously I was really really shocked.I knew that he had just recovered from his fever and I knew that my sister advised him to get a blood test coz his platelet level was quite low than normal.But I didn’t expect that he will be hospitalized.So my sister and I together with her husband decided to go back immediately that evening while my brother took his bus in the next morning.And definitely you will know what happened to my ticket right?burn!!!(bukan maksudkan terbakar tau..)…heheheh…My dad is more valuable,important and priceless ok!!:D

Alhamdulillah by this time he had recovered and having a very good rest at home.Secondly, I suddenly remembered the awful moment of getting my spm result.(mana taknye…pegi belek fail sijil sape suruh..;p).But then,there is nothing to be regret right?It had past..leave me back there and let me go on with my life.Still,the scare is still there(eceeehh..)Maybe for some people it might not really a disaster(exaggerate skit...hehehe..).Bak kata mereka”ok la tuu…kira bersyukur tau dapat macam tu”.I know that I should be really grateful but you how it feel when you didn’t get something that you aim for.At least near to your aim.Sometimes I think that He is actually answering my question.Why did I said that?I remembered one day I said to myself”apa agaknya ek rasa kalau tak dapat straight a’s?agaknya mampu tak nak hadapi?rasanya berat jugak dugaan tu.tapi Allah tak kan uji kita dgn sesuatu yang tak dapat kita tanggung.”so,I really had been tested(mulut masin...uhuhu) and now I realize that I actually can bear it and this also strengthen my belief and always think positively that everything He plan and make something happened is the best for us.And yes I am really grateful for what He had given me and very grateful for the place He had chosen for me to be put in.And we should also be grateful as He gives us all things that we need and not the things we want to have.

Life will never be easy.Even if you want to eat coz you have to put into your mouth or you will starve to death(dasat nye ayt..uhuhuh).Again there are some reasons why He test us and we should always take it positively.I know sometimes it is to bitter to swallow but then we have to learn it even though it might take some times.He is The All Knowing and He always know what He did.We human are only able to plan but don’t expect hundred percent that it will go as it.As for studies,it is true that sometimes we had struggle like dead to excel but then we still didn’t make it.There might be something wrong anywhere or there might be something beneath it that we didn’t know.

But it is possible that you dislike a thing which is good for you,and that you love a thing which is bad for you.But Allah knows,and you know not(Al-Baqarah:216)

I still remember a friend of mine said this in our class “maybe we didn’t get such result coz we’re not ready to be in that level of achievement .And that’s why He decide such thing to happen”. Yes,I really agree with her.However,I still have to find more courage coz sometimes I feel so scared but yet curious to faced things that will be coming in my future life.Whatever it is "tidak akan sesat seseorang manusia selagi berpegang kepada dua:al-Quran dan sunnah”

InsyaAllah.

p/s:maaf sekiranya anda bosan...kerana post kali ini agak panjang..tapi sangat mengahargai kerana anda telah baca sehingga hujung ini..:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS